Hayati Karaca

Hayati Karaca

BURUK YAŞANAN BAYRAM

BURUK YAŞANAN BAYRAM

Günlerin en müstesnasıdır bayramlar… Ortak değerlerimizin en başta gelenidirler. Daha çok bayramlarda hatırlarız birbirimizi; birlik ve beraberlik tavan yapar bu güzel zaman dilimlerinde. Bir başka kenetleniriz bayramlarda.
Ama gelin görün ki bizler İslam âlemi olarak bu bayramı buruk bir şekilde kutluyoruz…
Gazze’de,Suriye’de İŞİD Çetelerinin yaptıkları ile İsrail devletinin Filistinli çocuklara ve ailelere yaptıkları aklımıza geldikçe üzülmemek elde değildir. Savaşlar hep mağdur etmiştir. İnsanlar yerlerini , yurtlarını terk ederek mülteci olmuştur. İstanbul’un birçok ilçesinde toplanan Çeşitli Gıda malzemelerinin Rojava’ya gönderilmesi takdir edilecek sorumluluk duygusu ve kardeşlik duygularını da pekiştirecek. Zor şartlar altında yaşama mücadelesi veriyorlar. İşte bizde bu zor günlerinde elbette ki kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Yardım edenlere Allah razı olsun diyoruz.
Hasretler geçici olsa da son bulur bu sayılı günlerde. İçimize doğan sevgi güneşi bir başka ısıtır bizi. Hüznümüzü, acımızı ve yalnızlığımızı paylaşarak azaltır; mutluluklarımızı ise paylaşarak çoğaltırız bu kıymetli günlerde. Bayram gelince aramızdaki mesafeler ortadan kalkar, kurumaya yüz tutan tebessümler yeniden yeşerir dudaklarımızda. Gönüllerimize nur, hanelerimize huzur dolar.
Oruç tutmak Hakk’a yakınlaşmanın vesilesi…
Kazalar ve belalar bertaraf olur Ramazan Bayramlarında… Karanlık yüreklerimize bir dolunay misali doğar bayram neşvesi...
Sevgiler yumak yumak birleşip bir sevgi çığına dönüşür gönül yamaçlarında. Duaya kalkan eller boş çevrilmez geri; çölleşen yürekler rahmet damlalarıyla hayat bulur.
3 gün boyunca bayramı doyasıya yaşayacağız. Zekat verenler ,fitre verenler ve  Zenginler, senede bir kez olsa da, hatırlayacaklar düşkünleri... Paylaşmanın ve bölüşmenin doyumsuz hazzını doyasıya yaşayacaklar bu bayramda da...
Türk-İslam kültüründe bayramlar kaynaşma vesilesidir. Bu özel günlerde büyükler ziyaret edilerek elleri öpülür. Hastalar ziyaret edilerek hâl hatırları sorulur. Eş-dost ve akrabalara tek tek uğranılarak gönülleri alınır. Böylece bayramların gerçek gayesi olan sıla-i rahim ve yakınlaşma gerçekleştirilir. Fakat günümüzde ne yazık ki bu saydıklarımızın çoğu yapılmıyor. Bu çağ birçok şeyi yozlaştırdı. Bayramlarımız da bu yozlaşmadan nasibini aldı. Bayram deyince işten kaytarma ve tatil akla geliyor. Bayramlar tatillere vesile kılınıyor. Turizm şirketleri tarafından tatil organizasyonları yapılıyor. Bayram gelir gelmez aileler soluğu bir tatil beldesinde alıyor. Büyüklerin bayramları ancak telefon aracılığıyla kutlanıyor. Bu durum, dedeyle torunun kaynaşmasını engelliyor. Zamanla sevgi bağları da çözülüyor.
Her şeyi bir yana bırakarak bayram sevincini doyasıya yaşayalım. Ramazan  Yani şeker Bayramınız kutlu olsun. Boğaziçi haber gazetesi okurlarının ve Bütün İslam aleminin Mübarek Ramazan bayramını kutluyor. İyi tatiller diliyoruz. Sağlık, Barış ,Mutluluk ve kardeşlik duygularıyla çözüm sürecini barışla sonuçlanmasını diliyoruz

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayati Karaca Arşivi