ÜMRANİYE’DE MÜTHİŞ DÖNÜŞÜM

ÜMRANİYE’DE MÜTHİŞ DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm alanında yaptığı çalışmalarla ilçenin çehresini değiştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, günümüz sözde kentsel dönüşüm anlayışından sıyrılarak adeta yepyeni bir kent oluşturdu.

Kentsel dönüşüm alanında yaptığı çalışmalarla ilçenin çehresini değiştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, günümüz sözde kentsel dönüşüm anlayışından sıyrılarak adeta yepyeni bir kent oluşturdu. 
İstanbul’un en büyük nüfusa sahip dördüncü ilçesi Ümraniye, kentsel dönüşümdeki başarısıyla da dikkat çekiyor. İdris Güllüce’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde, ‘Müthiş bir kentsel dönüşüm uyguluyor’ diyerek örnek gösterdiği Ümraniye Belediyesi, kentsel dönüşüm alanında yaptığı çalışmalarla ilçenin çehresini değiştirdi. Günümüz sözde kentsel dönüşüm anlayışından sıyrılarak yaşanabilir bir kent planlayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, yeşil alanlara sahip çıkarak çocukların özgürce bahçelerinde oynayabileceği alanlar oluşturdu. Ne TOKİ’den, ne Kiptaş’tan, ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan destek almadan kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, imar planlaması ile de vatandaşın önünü tamamen açtı. 
“DÖNÜŞÜM, ÇÜRÜK BİNALARI YIKMAK DEĞİLDİR”
Kentsel dönüşümü yeni bir şehir kurmak olarak tanımlayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Kentsel dönüşüm mevcut şehrin ihtiyaçlarını karşılamayan donatılarını yeniden ele alıp yeni bir şehir kurmaktır. Ama deprem ülkesi olduğumuz için Türkiye’de kentsel dönüşüm, eski çürük binaların sağlam binalar haline getirilmesi olarak anlaşılıyor. Bu anlamda Ümraniye’de olup bitenler de Türkiye’de benzeri olmayan işlerdir. Bunu çok iddialı bir şekilde söylüyorum. Kentsel dönüşüm yapan birçok arkadaşımız var. Ama totalde bizim ulaştığımız rakamlara ulaşan ikinci bir ilçe olduğunu düşünmüyorum. Oran olarak da, rakamsal olarak da… Şu anda 295 bin civarında kapısı ayrı bağımsız bölüm var. Bunun yaklaşık 55 bin tanesi iş yeridir, geri kalan 240 bin tanesi konuttur. Bu 295 bin bağımsız bölümün 165 bin tanesi bizim zamanımızda yapılmıştır. Bu rakam %60’a tekabül etmektedir. Türkiye’de böyle bir rakamı yakalayan ikinci bir ilçe var mıdır bilmiyorum” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞIN ÖNÜNÜ AÇTIK”
Kentsel dönüşüm projelerini çevreci bir anlayışla planladıklarına dikkat çeken Başkan Can, “Vatandaşın çürük binasını yıkıp yapmasını teşvik etmek için bir imar planı uygulaması yaptık. O da eski binalar birleşip de asgari olarak bin metreyi geçerse toplam imar hakkından %30 fazla veriyoruz. Böylece mevcut binalar yıkıp yeniden yapacağı zaman böyle bir avantaj oluyor. Bu avantaj sebebi ile de müteahhit de arsa sahibi de karlı oluyor. Toplum da karlı oluyor, çocukların oynayabileceği yeşil alanlar ortaya çıkıyor. Ve biz bu kentsel dönüşümü Toki, Kiptaş, Bakanlık ile yapmadık. Tamamen vatandaşın önünü açarak imar planlaması ile hızlı yaparak vatandaşın kendi kendine çare üretmesini sağladık. Eski Bakan İdris Güllüce Bey bir programda Ümraniye Belediyesi’ni ‘kendi göbeğini kendi kesen örnek belediye’ göstermiş, bu projeyi de örnek proje olarak anlatmıştı. Yani biz yasal mecburiyetlerle değil, vatandaşın kendi rızası ile planladık” dedi.

aaabasliksiz-1-003.gif11basliksiz-1.gif

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir