Mustafa Telli

Mustafa Telli

Kartal’a girişte sıkıntı

Kartal’a girişte sıkıntı

İstanbul Anadolu yakasındaki minibüs yolu; Pendik merkezden başlayıp, Kartal, Maltepe, Küçükyalı, Bostancı ve Göztepe’den geçerek Kadıköy sahile gider.
Hemen her gün ve günün her saati binlerce aracın yol aldığı minibüs yolu; İstanbul’un en önemli yollarından biridir. Yolda; trafik akışını hızlandırmak, araçların bir biri ile kesişimini önlemek, can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla yapılmış onlarca  geçit ve göbek var.  
Bu geçit ve göbeklerden biri de Kartal girişinde yer alıyor. Kartal girişinde yer alan geçidi ve göbeği kim projelendirdi, projeyi çizen mühendis buraya gelip, yeri gördü mü? İşçiler projeyi tam olarak uyguladı mı, bu yoldan geçti mi? Bilmiyoruz, ancak bu geçit ve bu göbek 2021 Kartal’ına yakışmıyor.
Pendik’ten gelen Ankara Caddesi, yüz metrelik bir alanda; Ankara Caddesi, Meşeli Ayazma Caddesi, Yakacık Caddesi ve Spor Caddesi ile kesişiyor. Yol yüz metrelik alan içinde İki sağa, iki sola dönüş yapıyor, rampa çıkıp, alt geçiten geçiyor. 
Dört beş yıl çalışıp, tren yolunu Marmaray yaptık. Marmara’yı kesen kara yolunu alt ve üst geçitlerle bir birinden ayrılıp, trafiğe kolaylık sağlandık. Sağladık ama Kartal’da dört şeritli yolu yüz metre içinde iki defa sağa, iki defa sola döndürmenin mantığını anlamadık.
Kartal Maarifi Sultan Cami (Kartal Maarif Tekkesi) ile Ahmet Şimşek Koleji arasında kalan yüz metrelik alanda Pendik’ten Kartal’a giren araç; camiden önce bir sağ yapıyor, camiye gelince sola dönüyor, camiyi geçince sağa dönüyor, yirmi derecelik rampayı tırmanırken soldan gelen bir araç ile karşılaşıyor, yola devam etme imkanı bulursa, tekrar sağa dönüyor, sağdan gelen bir başka araçla karşılaşıp, geçebilirse tekrar sola dönüyor. Özet ile yüz metre içinde, araç iki defa sağa, iki defa sola dönüyor, bu dönüşte yol iki defa başka iki yol ile kesişiyor. 
Gebze Haydarpaşa Trenini dört yılda Gebze Halkalı Hattına çevirdik, onlarca alt ve üst geçit yaptık,  Marmara denizinin altından geçtik, Kartal’ı doğru dürüst geçemedik. Oysa çözüm çok kolay. 
Birinci seçenek: Pendik’ten Kartal’a girerken İstanbul Marina’dan sonra tren yolu altından bir tünel açsak, tünelin çıkışını Meşeli Ayazma Caddesi’nin ağzına bağlasak tüm sorunlar çözülür. Her yeri tünel ile dolduran bakanlık ya da İstanbul Büyükşehir belediyesi 100 metrelik bir tüneli bir iki ayda açabilir.
İkinci çözüm: Kadıköy istikametinden gelen Egemenlik Bulvarı, şimdiki geçitten 50 metre önce, Kartal Ahmet Şimşek Koleji önünden tren yolunun altına girip, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde Hürriyet ve Ankara Caddesine bağlanırsa trafik rahatlar. 
Üçüncü çözüm: İETT Kadıköy Pendik seferini yapan otobüs sayısını arttırıp, 5 dakikada bir Kadıköy Pendik otobüsü kaldırsa; yolcu özel araçtan toplu taşımaya döner, trafik yükü azalır.
Ben yaptım, oldu, çok güzel oldu gibi ifadeler yanlıştır, hatalıdır. Dünyanın en önemli ve en değerli varlığı insandır ve yapılan her iş insanın hayrına yapılmalıdır. Ne diyor gönül ehli: “En iyi amel, insana hizmet üreten ameldir.” “En iyi amel, insanın işini kolaylaştıran ameldir.” 
Yol ulaşım aracıdır. İnsanın bir yerden bir başka yere en kısa zamandan, en kolay biçimde, en az para harcayarak, güven ve keyif içinde ulaşım sağlar. Ne diyor, Hz. Peygamber: “Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız.” 
Kartal Maarifi Sultan Cami yanındaki yolların kesişimini,  yılan gibi sağa sola kıvrılmasını, mehter takımı gibi üç adımda bir durmasını, ortadan kaldırarak Kartal’a giriş çilesine son vermeliyiz.
En güzel yol; cetvel ile çizilmiş gibi dümdüz olan yoldur, en güzel yol; bir başka yolla kesişmeyen emniyet ve konfor içeren yoldur .

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Telli Arşivi