Dünyanın gözü Türkiye'de

Dünyanın gözü Türkiye'de
'Asrın Felaketi' sonrası 'Seçimler zamanında yapılacak mı?' diye soranlara cevap YSK'dan geldi: Biz hazırız.

Bu yıl Dünyanın birçok yerinde halklar sandık başına gidecek. Ancak dünyanın gözü kulağı Türkiye’de olacak. Bu yüzden Financial Times’tan Economist’e, birçok uluslararası gazete ve dergide  14 Mayıs 2023’te yapılması planlanan seçimler ile ilgili analizler kaleme alınıyor. Onlardan biri de Breithart News, Türkiye'deki seçimlere 'dünyayı değiştirebilecek 5 seçim' listesinde gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için 14 Mayıs tarihine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, YSK'dan seçim için önemli bir adım atıldı. YSK, bir yandan siber saldırılara karşı yenilenen sistemini denerken, diğer yandan da 27 Şubat pazartesi günü aralarında genel müdür ve daire başkanlarının bulunduğu bir heyeti depremde hasar gören 11 vilayete gönderecek. Heyet, bölgede incelemelerde bulunacak ve kurula seçim ile ilgili bir rapor sunacak.
14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kayıp kaymayacağı tartışma konusu olmuştu. Ancak Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması yönünde tavır ortaya koydu.
YSK'nın deprem nedeniyle seçimi bu tarihte yapıp yapamayacağına da bakıldı. YSK'dan bir sıkıntı olmayacağı yönünde bilgi gelince, 14 Mayıs tarihi neredeyse kesin hale geldi.
YSK DEPREM BÖLGESİNE GİDİYOR
YSK, deprem bölgesinde seçimlerin güvenli yapılmasını sağlamak için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda önümüzdeki hafta YSK'dan bir heyetin 11 ilde incelemeler yapması bekleniyor.
EKSİKLER BELİRLENECEK
Deprem bölgesinde sandık, mühür, oy kullanma kabinleri gibi birçok seçim malzemesi enkaz altında kaldı. Oy kullanılan bazı binalar yıkıldı. YSK ekipleri, gittikleri yerlerde öncelikli olarak sandık, mühür, kabin eksikliklerini tespit edecek. Arkasından hangi binaların oy kullanma için uygun ve güvenli olduğuna bakılacak. Binaların yetersiz olması halinde hangi çadır, konteyner kentlere sandık konulabileceğini, buranın güvenliğinin nasıl sağlanacağını inceleyecek.
SEÇMEN KÜTÜKLERİ
En önemli konu ise seçmen kütüklerinin hazırlanması olacak. YSK, gerek deprem bölgesindeki vatandaşın gerekse dışarı gidenlerin kayıtları ile ilgili bir dizi kararı hayata geçirecek. Seçimde, bölgeyi terk eden vatandaşların bulunduğu yerlerde oy kullanması ve sayımın o ile dahil edilmesi planlanıyor. Deprem bölgesindeki illerin milletvekili sayılarında da değişiklik yapılması söz konusu olmayacak. Seçmen kaydı güncellemelerinde kolaylık sağlanması, yurtlara sandık kurulması gibi formüller üzerinde de duruluyor.
SİSTEM YENİLENİYOR
YSK bir yandan da seçim gününde SEÇSİS sisteminde herhangi bir aksama yaşanmaması, güvenlik duvarlarının artırılması için çalışma yapıyor. Bu kapsamda sistem özellikle siber saldırılara karşı yenilendi. Yenilenen sistem üzerinde belli aralıklarla, bir anlamda tatbikat sayılabilecek "sanal seçimler" gerçekleştiriliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir