"50 YIL SONRA BU FİLMİ YENİDEN İZLEMEK OLAĞANÜSTÜ BİR HAZ"

"50 YIL SONRA BU FİLMİ YENİDEN İZLEMEK OLAĞANÜSTÜ BİR HAZ"
MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından restore edilen 'Sevmek Zamanı' filminin gösterimi yapıldı.Yönetmenliğini ve yapımcılığını Metin Erksan'ın üstlendiği, "Sevmek Zamanı" filmi restore edildi.Mimar Sinan G

MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından restore edilen 'Sevmek Zamanı' filminin gösterimi yapıldı.
Yönetmenliğini ve yapımcılığını Metin Erksan'ın üstlendiği, "Sevmek Zamanı" filmi restore edildi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından restore edilen filmin, aynı merkezde gösterimi de yapıldı.
"50 yıl sonra bugün, bu filmi yeniden izlemek olağanüstü bir haz"
Birçok davetlinin katıldığı gösterim öncesi AA muhabirine açıklama yapan MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, "Sevmek Zamanı"nı ilk kez 1972'de televizyondan izlediğini ve hiçbir zaman unutmadığı ifade etti.
Filmin, gerçekçilikle sembolizm arasındaki kritik noktada durduğuna vurgu yapan Karayağız, "Filmin özü benim için çok net, aşk. Bir insan ve bir imge arasındaki aşk. Türk sinemasında, yeni gerçekçilik diye adlandıracağımız dönemin henüz başlarında, ekranlarda veya perdede gösterilmesi, o dönemin insanlarında büyük bir şok etkisi yapmıştır. Bize de 'Olağanüstü bir sinema ve sinemacı var' dedirtmiştir. 50 yıl sonra bugün, bu filmi yeniden izlemek olağanüstü bir haz" dedi.
"Metin Erksan Türk sinemasının dahi yönetmenlerinden biriydi"
Sinema alanındaki araştırmaları ve bu alanda birçok konuda öncü oluşu ile bilinen Prof. Dr. Sami Şekeroğlu da Metin Erksan'ın hak ettiği değeri görmediğine vurgu yaparak şunları söyledi:
"Lütfi Akad, Metin Erksan'ın yüzüne karşı, 'Dahi olmanın yanından teğet geçmiş" derdi ve onun da çok hoşuna giderdi. Metin Erksan, Türk sinemasının gerçekten dahi yönetmenlerinden biriydi. Nevi şahsına münhasır bir adamdı. 50 yıl birlikte olduk. 'Türkiye beni anlamadı, sadece Sami Şekeroğlu anladı' demişti bir yazısında. Çok özlüyorum."
"İmkansızlıklar içerisinde kendi yöntemleriyle çalıştı"
Tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı aynı zamanda Metin Erksan'ın ağabeyi, yönetmen Çetin Karamanbey'in damadı Sezai Aydın ise, Metin Erksan'a her zaman hayran olduğunu dile getirdi.
Aydın, Metin Erksan'ın ekol olduğunu aktararak, "Sinema için, sinema dışında çok şey yapmıştır. Ona en sevdiği filmini sorduğumda 'Hiçbiri. Keşke şimdiki imkanlar olsa bir daha çeksem' demişti. Türkiye'de imkansızlıklar içerisinde kendi yöntemleriyle çalışmış biri. Onu tanıdığım için mutluyum, gururluyum" diye konuştu.
Müşfik Kenter ve Sema Özcan'ın başrolleri oynadığı, 1965 yapımı "Sevmek Zamanı", dağıtımcı bulunamadığı için o dönemde gösterime sokulmamıştı. 1966'da "Kulüp Sinema 7" tarafından "Güzel Sanatlar Akademisi"nde özel bir galada gösterimi yapılan siyah beyaz filmin senaryosu da Metin Erksan'a ait.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir