"UNESCO'NUN ADAY LİSTESİNDE 174 ÜLKEDEN BİN 600'ÜN ÜZERİNDE VARLIK VAR’’

"UNESCO'NUN ADAY LİSTESİNDE 174 ÜLKEDEN BİN 600'ÜN ÜZERİNDE VARLIK VAR’’
UNESCO Dünya Miras Komitesi, Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday olduğunu açıkladı.

UNESCO Dünya Miras Komitesi, Edirne'de bulunan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylığının onayladığını resmi web sitesinden duyurdu.
2004 yılında Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü alan ve 2007 yılında da Kültür Mirasındaki En İyiler ve Mükemmellik Kulübü En İyi Sunum Ödülü'nü alan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne adaylığı kabul edildi.
UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci, UNESCO'nun aday listesinde 174 ülkeden bin 600'ün üzerinde varlık olduğunu hatırlatarak, "UNESCO'nun aday listesinde 174 ülkeden bin 600'ün üzerinde varlık var. Bu bin 600'ün üzerinde varlığın hiçbirinin içinde buradaki külliyenin özelliklerine sahip bir bilim merkezi, bir tıp ve sağlık merkezi yok aday olarak. Dünya'nın hiçbir ülkesi bir sağlık yapısını, ya da bunun üretildiği bir yapıyı şu anda UNESCO'ya sunabilecek kapasitede görmüyor. Türkiye'de bizimle yarışabilecek Birkaç tane Tıp merkezi var ve onların hepsi de Osmanlı, İslam ve Tıp tarihine bağlı. Yani bu açıdan bakarsak UNESCO'da, Dünya'nın tüm kültürel değerlerinin olduğu bir listede biz, Tıp bilimine yaptığımız katkı, sağlık alanında yapılan çalışmalarla Dünya'ya örnek olma konusunda tekiz" dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Trakya Üniversitesi olarak 1982 yılında kurulan bir üniversite değil de 15. Yüzyılda ecdat tarafından kurulan bir üniversite olduklarını vurgulayarak, "Biz Tıp Fakültesi olarak 19 Eylül'de göreceksiniz, başlayan her öğrencimize bir beyaz önlük töreni yaptıracağız. Ve diyeceğiz ki biz 1982'de kurulmuş bir üniversite değiliz, 1488 yılında kurulduk. İşte burası Avrupa'da insanları içlerine şeytan girmiş diye yakarlarken, biz su sesiyle güzel kokularla insanları tedavi ediyorduk' diye anlatacağız ve ilk dersi biz onlara burada vereceğiz. Yani kendi medeniyetimizi artık kendi üslubumuzla şekillendireceğiz" ifadelerini kullandı. Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı ise 2015 yılında 235 bin ziyaretçi rakamına sahip olduklarını ve Kültür Bakanlığı'na bağlı müzeler ile aynı fiyat uygulamasını sürdürdüklerini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir