NAR DİYETİ İŞE YARAR MI?

NAR DİYETİ İŞE YARAR MI?
Nar meyvesi, B5, B6, C ve E, potasyum, magnezyum ve folat vitaminlerinden oluşur. Nar, neredeyse bilinen her antioksidanı içermesiyle meşhurdur.

Yarım bardak nar tanesi sadece 72 kalori olduğundan düşük kalorili diyetler için ideal bir meyvedir. MedlinePlus Medikal Ansiklopedisinde, nar suyunun obezite tedavisinde kullanılabildiği ve kilo vermeye yardımcı olduğu bilgisi geçmektedir. Nar lif bakımından da oldukça zengindir; 1 su bardağı nar tanesinde 7 gr lif vardır ki bu oran çok yüksektir. Lifli gıdaların kişiyi uzun süre tok tuttuğu, acıkmayı önlediği, zayıflama üzerinde etkili olduğu pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden olan Daily Mail’de yer alan habere göre düzenli nar tüketimi tokluk hissini artırarak.  acıkmanızı geciktirmektedir. Gönüllülerle yapılan bir araştırmada, nar takviyesi alanların daha az acıkma hissettikleri tespit edilmiştir. Nar ekstraktı alan grubun almayana göre %22 daha az yediği belirlenmiştir. "Nutrition" (Beslenme) isimli tıp dergisinde 2012 Haziran ayında yayımlanan makalede, narın, antioksidan ve polifenoller açısından zengin yapısıyla obezite yani şişmanlıkla savaştığı bilgisi geçmektedir. The U.S. Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı), 1 su bardağı nar suyunda 139 kalori olduğunu bildiriyor. 100 gr. nar ise 83 kaloridir. Kilo kontrolü için günlük beslenmede nar yer alabilir, fakat günlük kalori ihtiyacına ilave olarak nar tüketmek zayıflamaya değil kilo almaya neden olur. Mesela günlük kalori ihtiyacınız 2000 ise ve siz yiyeceklerden 2000 kalori alıp, üzerine günde 1-2 bardak nar suyu içerseniz yahut nar yerseniz bir müddet sonra günlük kalori ihtiyacınızı aştığınızdan kilo almaya başlarsınız. Bu nedenle günlük kalori ihtiyacını aşmadan nar tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Nar diyetinin avantajları
Nar, antioksidan açısından zengin özleri ile yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, romatizmal arterit, kardiyovasküler hastalık, kronik akciğer hastalığı, meme kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıklarla mücadele eder. Ancak diyetin geri kalanı, aile geçmişi, egzersiz rutini de bu hastalıklar üzerinde etkilidir. Diğer avantajı ise çiğ olarak, yemeklerle birlikte veya nar suyu olarak da tüketilebilmesidir. Salatanıza da nar taneleri ekleyebilirsiniz. Nar diyetinin dezavantajları
Birçok şirket nar içeren zayıflama hapları üretmesine rağmen, bu hapların zayıflamayı desteklediğine dair elimizde henüz çok sayıda kanıt mevcut değildir. İlaçların bu kilo kaybı faydalarının takviyelere eklenen diğer maddelerden kaynaklanması daha olasıdır. Takviyeleri almak antioksidan ve vitaminleri almanın en iyi yolu değildir fakat en kolaylarındandır. Çünkü nar, mevsim meyvesi olduğundan her zaman temin edilemez ancak nar içeren haplara istediğimiz zaman ulaşabiliriz. Nar, sağlıklı ve düşük kalorili bir meyve olduğundan pek çok kişi diyet listesine narı ekler. Ortalama bir nar 105 kalori ve 26 gram karbonhidrat, 0.5 gr yağ içerir ve kolesterol bulundurmaz. Nar, az miktarda protein içermesine rağmen antioksidan ve vitaminler açısından da zengindir. Nar, zayıflama amaçlı diyetin bir parçası olarak kullanılabilir. Bu şekilde kullanıldığında, kişi çoğunlukla nar yer, salatalarına nar katar, nar suyu içer. Yüksek şeker içeriği olmayan su, çay, kahve ya da diğer içecekler de içilebilir. Diyet, kişinin aldığı kalorileri büyük ölçüde azaltarak kilo vermesini sağlar. Ancak uzmanlar tek taraflı ve şok diyetleri önermiyor çünkü bu diyetler vücutta besin eksikliğine neden olup çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyorlar. Diyetisyenler, zayıflama programlarında genellikle sağlıklı, çok yönlü yemekler tüketilmesi ve bunların yağ ve kalorilerinin düşük olmasına odaklanıyor. Bunu yapmak için, günlük kalori ihtiyacınızı belirleyebilir ve kalori açığı sağlamak için bundan daha az kalori alabilirsiniz. Haftada yarım kilo verebilmeniz için haftada 3500 kalori açığınızın olması gerekir. Şayet kilo kaybı için sağlıklı bir diyetin parçası olarak nar tüketmeye karar verirseniz, bunu yemeklerin bir parçası olarak kullanın. Örneğin öğlen yağsız tavuk, salata, tam tahıllı ekmek ve nar yiyin yahut 1 bardak nar suyu için. Narı ayrıca öğünler arası atıştırmalık ya da akşam yemeğinden sonra tatlı olarak da tüketebilirsiniz.
Nar diyeti listesi
Kahvaltı
150 gr. pişmiş buğday ve 1 küçük boy nar
Kuşluk Yemeği
1 elma, 1 küçük boy nar ve 150 gr yağsız yoğurt
Öğle Yemeği
150 gr. pişmiş buğday ve 1 küçük boy nar, 150 gr. dana eti, balık yahut tavuk
Ara Öğün
1 muz
Akşam Yemeği
Dereotu, maydanoz ve kereviz salatası ile 150 gram pişmiş buğday
Yatmadan önce küçük bir kase yağsız yoğurt
Nar diyeti 1 hafta boyunca uygulanabilir, bu diyeti veya herhangi bir diyeti doktorunuza danışmadan uygulamayın.
Nar ile zayıflatan smoothie tarifi
1 su bardağı yaban mersini
1 su bardağı nar suyu
1 nar
30 gram whey protein tozu
1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı
Bal hariç tüm malzemeyi blenderdan geçirip, balla tatlandırıp için.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir