Kimler bal tüketmemeli?

Kimler bal tüketmemeli?
Gerçekten sağlığa yararlı olup olmadığı ve etkilerinin ne olduğu halen tartışılan bal, aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir.

Bal, arılar tarafından çiçekli bitkiler kullanılarak üretilen tatlı bir besindir. Arıların bulunduğu alana, mevsime, faydalandığı çiçek türüne göre çeşitleri değişiklik gösterir. Yaklaşık 320 farklı bal çeşidi bulunur. Açık renkli bal çeşidi hafif bir tada sahipken avokado, portakal çiçeği ve okaliptüs gibi bal çeşitleri orta aromalı olarak bilinir. Bal, içerisinde vitamin, mineral, amino asit, demir, çinko ve antioksidan barındırır. Doğal bir tatlandırıcı olmasıyla bilinen bal, antioksidan ve antibakteriyel olarak da tercih edilmektedir.
BALIN BESİN DEĞERİ 
Kalorisinin yüksek olması ve kan şekerini yükseltmesi nedeniyle balın ölçülü tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bugün balın gerçekten yararlı olup olmadığı, etkilerinin ne olduğu halen tartışılıyor. Bal içerisinde bulunan ana besinler glikoz ve fruktoz şeklindedir. Sağlığa faydalı olacak vitamin, protein, mineral ve enzim içerir. 20 gramlık bir balda şu besin değerleri yer alır:
Kalori: 58
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 15.3 gram
Fruktoz: 8.4 gram
Glikoz: 6.9 gram
Protein: 0,08 gram
Su: 3,5 gram
BALIN FAYDALARI NELERDİR?
İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir.  Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır. Balın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir:
VÜCUDU İLTİHAPTAN KORUR 
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
ÖKSÜRÜĞÜ ÖNLER 
Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önler. 
Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.
SOFRA ŞEKERİ YERİNE BAL TERCİH EDİLİR Mİ?
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır. Bunun yanında kötü LDL kolesterolü ve vücuttaki iltihabı da azaltmaya yardımcı olur. Fazla tüketim yapılırsa bal, kan şekerini yükseltebilir fakat bu sofra şekerinin yarattığı etkiden daha az olmaktadır. Sofra şekeri kadar etkileri olmasa da diyabeti olan kişilerin bal tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir. Piyasadaki normal şurupla karıştırılmış ve şeker oranı yüksek bal ürünlerine dikkat ederek doğal bal tercih etmek oldukça önemlidir.
BALIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Bal, öksürüğü önleyerek sıklıkla doğal tatlandırıcı yerine kullanılmaktadır. Bazı kişiler arı polenine ve balın içeriğindeki bileşenlere karşı hassasiyet gösterebilir. Nadiren görülüyor olsa da arı poleni alerjisi ciddi etkilere ve ölümcül yan etkilere sebep olabilir. Bal alerjisi şu semptomlarla ortaya çıkar:
Midede bulantı
Kilo kaybı
Astım semptomları
Bayılma
Kalp ritim düzensizliği
Aşırı terleme
Bal tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışarak bal ve arı polenine karşı alerjiniz olup olmadığını kontrol ettiriniz.
KİMLER BAL TÜKETMEMELİ? 
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez.
- 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır.
- Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
- Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir