KABIZLIĞA KARŞI ETKİLİ FORMÜL

KABIZLIĞA KARŞI ETKİLİ FORMÜL
Stres, hareketsiz yaşam ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenlerden dolayı yaşadığınız kabızlık sorununa Beslenme Uzmanı Dilara Koçak çözüm getirdi.

Stres, hareketsiz yaşam ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenlerden dolayı yaşadığınız kabızlık sorununa Beslenme Uzmanı Dilara Koçak çözüm getirdi.
Bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ve tuvalete çıkışın uzun süre olmaması durumu olarak adlandırılan kabızlık, pek çok kişinin hayatını olumsuz etkileyebiliyor.
Kabızlığa dair bilinmesi gerekenleri Beslenme Uzmanı Dilara Koçak açıkladı:
Kabızlığın nedenleri
Kabızlık beslenme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlık problemiyle karşılaşmak olasıdır. Bunların dışında, kalın bağırsaklarda fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak kabızlık gelişebilmesi de mümkündür. Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşır.
Kabızlık nasıl giderilir
Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilir. Bu nedenle lif miktarını artırın. Beyaz ekmek ve rafinera tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagilleri kullanın. Yani pirinç yerine bulgur, tam buğday ekmeği gibi. Meyveleri soymadan tüketin. Elma, armut gibi meyveleri kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun bunlar yerine, armut, karpuz, kavun tercih edin. Ancak kronik kabızlık yaşıyorsanız mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurmalısınız.
Kabızlığa iyi gelen marmelat tarifi
Malzemeler

- 1 Kuru incir
- 2 kuru kayısı
- 2 kuru erik
Nasıl yapılır
- Hepsi ince ince doğranıp 1,5 çay bardağı suda haşlanır.
- Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılır.
- Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak su ile tüketebilirsiniz.
Kabızlık ilaçlarını içmeli mi?
Kabızlık genellikle zararsızdır, ama başka ciddi problemlerin işaretçisi veya nedeni de olabilir. Bu nedenle çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki içerikli bitki çayları ve lavman doktora danışılmadan kullanılmamalıdır, çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğini oluşturacaktır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir