JAPONYA'DAN KARAR GELDİ, DOLARI YÜKSELTTİ

JAPONYA'DAN KARAR GELDİ, DOLARI YÜKSELTTİ
Japonya Merkez Bankası`nın faiz oranını değiştirmemesinin ardından yükselen dolar/TL güne 2.98`le açılış yaptı. Euro/TL ise 3.31`den işlemde.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri sabit tutmasına karşın para politikasında değişikliğe gitmesi adından dolardaki güçlenmeye paralel dolar/TL ilk tepki olarak yükselirken, gözler bu akşam açıklanacak olanABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına çevrildi.
DOLAR 2,98 LİRA
Dün saat 16:30'da 2.9758/2.9792 seviyesinde olan dolar/TL, BOJ kararları sonrası 2.9880'e kadar yükseldikten sonra saat 09:14'te 2.9800/2.9803 seviyesindeydi.
AVRO 3,31 SEVİYESİNDE
Dün aynı saatte 3.1507/3.1561 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.1481/3.1488, 3.3271/3.3365 seviyesindeki euro/TL ise 3.3161/3.3171 seviyesinde bulunuyor.
JAPONYA'DAN KARAR GELDİ, DOLARI YÜKSELTTİ
BOJ, artık uzun vadeli faiz oranlarını hedefleyen bir para politikasını izleyeceğini açıklarken, 10 yıl vadeli devlet tahvili faizlerini sıfırda tutacak şekilde uzun vadeli tahvil alımlarını sürdüreceğini açıkladı.
Merkez bankasının politika geliştirme süreci hakkında bilgi sahibi kaynaklar, adeta şok terapisi uygulayarak üç yıldır para arzını artırıp enflasyonu yükseltmeye çalışan BOJ'un artık bundan vazgeçtiğini ve enflasyonda süregelen düşüş ile uzun vadede mücadele edeceğini belirtiyorlar.
FED KARARI BEKLENİYOR
Piyasalar Japonya'nın ardından Fed'in bu gece açıklanacak para politikası kararını izleyecek. Fed yetkililerinden hem para politikasının sıkılaştırılması hem de gevşek halin sürmesi yönünde gelen açıklamalar nedeniyle küresel piyasalar son dönemde oynak bir seyir izliyor.
YATIRIMCILAR İPUCU ARAYACAK
Fed'in kararıyla ilgili ortak beklenti faizlerde değişikliğe gitmeyeceği şeklinde. Ancak yatırımcılar karar sonrası Fed Başkan Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısında bundan sonraki faiz artışının zamanlaması konusundaki ipuçlarını arıyor olacaklar.
"FED'DEN GELECEK SİNYAL PİYASALARI DAHA DA BOZABİLİR"
Bir bankacı, "BOJ'un beklentilerin aksine para politikası çerçevesinde değişikliğe gitmesi ardından piyasada bir miktar bozulma gördük. Doların global değer kazanımı paralelinde dolar/TL de yukarı hareket etti. Şimdi gözler Fed'den gelecek sinyallerde. Faizde bir artış beklenmiyor ancak bu yönde bir sinyal piyasaları daha da bozabilir. Eğer Fed net bir şekilde para politikasında sıkılaştırıcı ifadeler kullanacak olursa dolarda değer kazanımını artıracak ve EM para birimleri üzerinde baskı hissedilecektir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir