İSTANBUL’UN KURTULUŞUNUN 93. YILINI KUTLADILAR

İSTANBUL’UN KURTULUŞUNUN 93. YILINI KUTLADILAR
Ahmet Şimşek Koleji öğrencileri 6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşunun 93. yılını çeşitli etkinliklerle kutladı. Etkinlikler kapsamında günün anlam ve önemini anlatan sunumlar yapıldı, panolar hazırlandı, şiirler okundu.

Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Nevin Çömez kutlamalarla ilgili bilgiler vererek 6 Ekim 1923 tarihine kadar yaşanan 5 yıllık işgal sürecini şöyle özetledi; “İstanbul’un kurtuluşunu okul terasında ve konferans salonunda düzenlenen törenlerle, okulumuzun tüm birimlerinin katılımıyla kutladık. 11. Sınıf öğrencilerimiz kendi elleriyle 6 Ekim İstanbul‘un Kurtuluşu panosunu hazırladı. Anaokulu öğrencilerimiz sınıflarında, İlkokul ve Ortaokul öğrencilerimiz konferans salonunda, Anadolu Lisesi öğrencilerimiz de teras bahçede düzenlenen etkinliklerle İstanbul’un Kurtuluşunu kutladı. 6 Ekim, İstanbul ve tüm Türkiye için çok önemlidir. Bu nedenle o günlerdeki gelişmeleri çok iyi incelemek gerekir. Anlaşma Devletleri 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü. 
Türk ordusunun İzmir’e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildi. Çanakkale’de bulunan İngiliz birlikleri savunma pozisyonu aldı. 18 Eylül 1922’de Batı Anadolu düşmanlardan kurtulmuştu. Mudanya Antlaşması’yla Doğu Trakya ve İstanbul Boğazları kurtarıldı. Gazi Mustafa Kemal, Adana treninden inip Haydarpaşa rıhtımına ayak bastığında İtilaf Devletleri gemilerinin zafer bayrakları açmış şekilde İstanbul Limanına girdiklerini görünce, ‘Geldikleri gibi giderler’ demişti. Tarih her zamanki gibi Mustafa Kemal’i haklı çıkardı. Onun önderliğinde başlatılan Milli Mücadele başarı ile sonuçlandırıldı. Ardından imzalanan Lozan Barış Anlaşması gereğince, İtilaf askerleri İstanbul’dan ayrılacaktı. 4 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehirden ayrıldılar. 5 Ekim 1923’te şehrin Anadolu yakasına gelen Türk ordusu, 6 Ekim 1923 günü İstanbul halkının büyük sevgi gösterileri arasında İstanbul’a girdi. Böylece 5 yıl süren işgal sona ermiş oluyordu.”
Ödül verildi.
Törende ayrıca, İstanbul’un kurtuluşuyla ilgili İngilizce kompozisyon yarışmasında birinci olan 7/A Sınıfı öğrencisi Yusuf Emre Ertepe‘ye Ahmet Şimşek Ortaokulu Müdür Yardımcısı Esin Aydemir tarafından ödül verildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir