İpi kim göğüsleyecek?

İpi kim göğüsleyecek?
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'ne az bir süre kala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum ile CHP'li Ekrem İmamoğlu arasındaki yarış soluk soluğa geçiyor.

İstanbul'da yaklaşan yerel seçimler öncesi nefesler tutulmuşken Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Zafer Partisi, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi adaylarını açıkladı. AK Parti ve Cymhur İttifakı’nın İBB Başkan adayı eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olurken CHP'nin adayı ise mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İYİ Parti'nin İBB Başkan adayı Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu, Zafer Partisi'nin Azmi Karamahmutoğlu, Saadet Partisi'nin Birol Aydın, Yeniden Refay Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz olurken İYİ Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapan daha sonra partisinden istifa eden "İnternetçi abi", Dr. Taylan Yıldız ise İBB Başkanlığı için bağımsız aday oldu. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) ise İBB Başkanlığı için aday açıklamadı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) ise İBB Başkan adaylığı için aday göstermeyerek AK Parti adayı Murat Kurum'u destekleyecek.
POLEMİKTEN UZAK DURUP PROJE ODAKLI İLERLİYOR 
AK Parti yeniden İstanbul’u almak için, CHP ise İstanbul'u kaybetmemek için son sürat çalışıyorken Mevcut belediye başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun rakibi eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili Murat Kurum, seçim süresince şu ana kadar polemiklerden özellikle uzak durarak İstanbullulara trafik, kentsel dönüşüm ve deprem gibi sorunlarını çözeceğini vaat ediyor. Proje ve vaatleriyle ön plana çıkmak isteyen Kurum, kentin iki yakasına iki tünel yapacaklarını dile getiriyor. Depremin bir milli güvenlik sorunu olduğunun altını çizen Kurum, İstanbul'da tek riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacaklarını söylüyor. Her mahalleye 7/24 kreş hizmeti vereceklerini de dile getiren Murat Kurum, yeni evlenecek çiftlere beyaz eşya yardımı ve öğrencilere ulaşımda indirim ile doğalgaz yardımı yapacaklarını ifade ediyor. Kurum ayrıca İstanbul'da ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin 500 TL vermeyi vadediyor. 
"PARTİLER DEĞİL, SEÇMEN SANDIKTA İSTANBUL İTTİFAKINI KURACAK" 
"20 yıla yakın yönetmiş bir anlayışın bugün bizim projelerimiz üzerinden proje açıklamak zorunda kalması ve İstanbul’a çağ atlatacak diye söyledikleri Kanal İstanbul’u hiç ağzına bile almaması bugün baktığımızda yine halkı aldatmaya yönelik bir yolculuğu tarifliyor" diyerek Cumhur İttifakı Adayı Murat Kurum'a eleştiren İBB Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu ise söylemlerinde özellikle DEM Parti ve İYİ Parti seçmenini kırmamaya özen gösteriyor. Yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul'da partilerin değil ama seçmenin ittifak kurabileceğini belirten İmamoğlu, "Siyasi ittifakın 2019’daki gibi olamayacağını, dolayısıyla bu dönemin daha farklı ve zor olduğunu ifade ettim. Ama ben, tam aksine İstanbul ittifakının daha kolay olabileceğini, toplumsal ittifakın, toplumsal birlikteliğin, kent uzlaşısının, kentle ilgili konularda uzlaşmanın daha güçlü olabileceğini... Örneğin şehri tepeden tırnağa yararak, Kanal İstanbul yapmanın bu kente zararlı olduğunu, en az bu kentte yaşayan yüzde 65 insan biliyor. Ben de diyorum, 'Biz bunun karşısındayız" diyor. 
DÜĞÜMÜ DEM PARTİ, İYİ PARTİ VE YRP SEÇMENİNİN OYLARI ÇÖZECEK
Yapılan son anketler İstanbul'da seçim yarışının Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasında soluk soluğa geçeceğini ortaya koyarken özellikle DEM Parti, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi seçmenlerini bu iki adaydan hangisine daha fazla yöneleceğinin seçimin galibini belirlyecek en önemli etken olarak görülüyor. Öte yandan İYİ Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin yerel seçimlerde sürpriz yapma olasılığı en yüksek iki parti olduğu öne sürülüyor. Cumhur İttifakı'nın yaklaşan yerel seçimler öncesi işini zorlaştıran en önemli iki unsurun mevcut ağır ekonomik koşullar ve emekli zamları olarak öne çıkarken CHP açısından ise parti içi çekişmeler ve aday belirlemede yapılan yanlışlıklar en önemli iki dezavantaj olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir