HÜKÜMETTEN MUSUL OPERASYONU İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

HÜKÜMETTEN MUSUL OPERASYONU İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Musul operasyonuna dair de değerlendirmede bulundu. Kurtulmuş, "Musul, Musullularındır. Türkiye'nin B ve C planları da vardır." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulutoplantısına ilişkin açıklama yaptı. Soruları yanıtlayan Kurtulmuş dün gece başlayan Musul operasyonuna dair de değerlendirmede bulundu. Kurtulmuş, "Musul, Musullularındır. Musul meselesi önemle, dikkatle takip edilmektedir. Türkiye bu harekatın içinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da vardır." dedi.
İşte Kurtulmuş'un sözlerinden satır başları:
"Halep'te ateşkes zaruruidir. İnsani yardımların ulaşabilmesi için uluslararası yardım konvoyu üzerinde çalışılabilir.
Altını çizdiğimiz konu Halep'te acil ateşkes olmasıdır. İnsanalar en temel ihtiyaç malzemelerinden yoksun vaziyetteler. Bunun sağlanması için Halep'e gidecek olan yardım konvoylarının korunması şarttır.
Dünyanın gözü önünde, Halep'e giden yardım konvoyları bombalanmış, hem malzemelerin gitmesi engellenmiş, hem de çok sayıda sivil yardım gönüllüsü öldürülmüştür. Uluslararası bir yardım konvoyu oluşturulur. Bunun bombalanması önlenmiş olur.
KİLİT ŞEHİR: HALEP
Bölgedeki krizin sona erdirilmesi bakımından kilit şehitlerden birisi Halep'tir. Burada siyasi sonucu elde edene kadar, Halep'teki insani yardım konusuna yoğunlaşmak zorundayız. Bu bütün insanların ortak meselesidir. Bundan sonraki toplantılarda, çok taraflı yada ikili görüşmelerde ilgili muhataplarımıza Türkiye'nin Halep konusundaki tavrını net şekilde paylaşmaya devam edeceğiz.
"MUSUL'U MUSULLULAR YÖNETMELİ"
Bölgedeki ikinci önemli şehir Musul'dur. Burada ortaya çıkacak sonuç, bölgedeki siyasi sonucu da etkileyecek olan önemli gelişmelerdir. Biz başından itibaren Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için eğitilmesi ve Musul halkı tarafı tarafından yönetilmesinin altını çizdik. Oradaki dengeleri de, mezhebik dengeleri de bozmamak bakımından hassas davranılması gereken bir yer. Türkiye, uluslararası koalisyonun destek vermesini, DEAŞ'a karşı savaşacak unsurların ağırlıklı olarak yerel unsurlar olmasını savunuyor.
"3 BİN KİŞİ DEAŞ'A KARŞI MÜCADELENİN İÇİNDE"
Biliyorsunuz Başika kampı, o zamanki merkezi hükümetin talebi, musul valisinin talebiyle Türkiye bir eğitim kampı kuruldu. 4 bine yakın Musul'un yerli unsurlarından, çok sayıda insan eğitildi. Bunlara Ninova adını, Ninova mücahitleri adını veriyorlar. Bunların içerisinden 3 bin kişi peşmergelerle birliktedir. Peşmergeler ağırlıktadır, Irak ordusu işin içine katılacaktır. Türkiye'nin eğitim verdiği 3 bin kişi de DEAŞ'a karşı mücadelenin içerisindedir.
"BÖLGEDE CİDDİ BİR OYUN OYNANIYOR"
Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Devam eden savaşların işgallerin vekalet savaşlarının arkasındaki esas niyet, bölgenin etnik bakımdan daha çok bölünüp parçalanmasıdır. Musul Musullularındır. Musul'daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır. Şii milis, Sünni milis gibi laflar kullanıyoruz ya bunların hepsini bir kenara atmak lazım. Bölgedeki mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir. Ve buradan bütün bölge halkları olarak siyasi çözümler bularak sonuçlar elde edeceğiz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir