Genel kurulun bu yılki teması “Birlikte daha iyi barış, kalkınma ve insan hakları için 80 yıl ve daha fazlası” olarak belirlendi. Erdoğan, BM’nin mevcut yapısının 80 yıl öncesinin koşullarını yansıttığını ve asli görevlerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını ifade etti. Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip ülkelerin insafına bırakılan insani krizlerin çözümünün kabul edilemez olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür” çıkışının haklılığının yıllar içinde teyit edildiğini söyledi.
Gazze, KKTC ve Suriye Gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini belirterek, konuşmasında Gazze’deki insani felaketi ve Türkiye’nin bölgesel istikrar çabalarını gündeme taşıyacağını açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve hukukunun da konuşmasında yer alacağını belirten Erdoğan, Türkiye’nin dış politikasının Selçuklu Kartalı’ndan ilham alan bir vizyonla yürütüldüğünü ifade etti.
Suriye’deki gelişmelere de değinen Erdoğan, 8 Aralık Devrimi sonrası göreve gelen yeni yönetimin BM Genel Kurulu’na katılmasının sevindirici olduğunu söyledi. “Suriye’yi yalnız bırakmayacağız. Güçlenmesi için elimizden geleni yapacağız,” dedi.
Filistin’e Destek ve Diplomatik Temaslar
Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ankara’da yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, Türkiye’nin her zaman Filistin’in yanında olduğunu vurguladı. BM’de Filistin’i tanıyan ülke sayısının 140’a ulaştığını belirten Erdoğan, bu sayının artmasının Filistin’in uluslararası tanınırlığını güçlendireceğini söyledi.
Ziyaret kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla görüşmeler gerçekleştirecek olan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımıyla düzenlenecek Gazze konulu bölgesel toplantıya da katılacak. Bu toplantıda, Gazze’deki şiddeti durdurmak için ortak adımlar ele alınacak.
Washington’da Trump ile Görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül Perşembe günü Washington’a geçerek ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede ticaret, yatırım ve savunma sanayisi başta olmak üzere ikili işbirliği konuları ele alınacak. Erdoğan, “Bölgesel meseleler gündemimizin ilk sırasında yer alacak. Adil bir barışın kaybedeni olmaz,” diyerek Türkiye’nin barış ve istikrar için yürüttüğü diplomatik çabalara dikkat çekti.
Gazze İddialarına Yanıt
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Trump’ın oğluyla Gazze konusunda pazarlık yapıldığı iddiasına ilişkin soruya Erdoğan, “Biz bu tür işleri Özgür Özel’e sorarak yapmadık, yapmayız. Bu işlerden anlamaz,” yanıtını verdi.
Erdoğan’a Eşlik Eden Heyet
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD ziyaretinde eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve çok sayıda bakan eşlik etti. Erdoğan’ın, New York’ta Türk-Amerikan toplumu ve iş çevreleriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.