EURO VE ALTIN FIRLADI, BORSA DÜŞTÜ

EURO VE ALTIN FIRLADI, BORSA DÜŞTÜ
Trump'ın yeni ABD başkanının seçilmesiyle dolar, Türk Lirası karşısında arttı, borsa ise düştü. Güvenli liman arayışı altının da tüm dünyada değerini artırdı.

Dolar/TL ABD'de seçimlerin tahminlerin aksine Trump önderliğinde devam etmesiyle piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra güne 3.22 seviyesinden başladı. Euro/TL, 3,6250 seviyesini görerek rekorunu yeniledi. Borsa İstanbul, güne yüzde 2.37 düşüş ile başladı. Altının ons fiyatı, yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.
DOLAR 3.30'U GÖRDÜ
Asya borsalarının açılışında bir ara 3.30 doları gören dolar, Türkiye'de piyasaların açılmasıyla 3.19 - 3.21 lira aralığına çekildi. Dolardaki hızlı tırmanışa bağlı yükselen euro da tarihinde ilk kez 3.60 lira sınırını aşarak 3.6828 liraya kadar tırmandıktan sonra, 3.58 - 3.60 lira aralığında hareket etmeye başladı.
EURO REKOR KIRDI
Euro/TL ise 3.6261/3.6309 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL'de illikit piyasalar görülen tarihi zirve 3.6862, sepet bazında TL'de ise 3.4858 oldu.
ALTIN FIRLADI
ABD başkanlık seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre Trump'ın zaferi küresel piyasalarda panik havasına neden olurken, yatırımcıların güvenli liman arayışları altın fiyatlarının hızlı yükselmesini sağladı.
Uluslararası piyasada güvenli liman olarak değerlendirilen altına artan talep ile ons fiyatı yaklaşık yüzde 5 yükselerek 1.337 doları gördü ve saat 10.40 itibarıyla 1.319 dolar seviyesinde dengelendi.
Ons fiyatındaki artış, yurt içinde dolar kurundaki yükselişle birlikte gram altının 139,5 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine neden oldu. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı hızlı yükselmesine paralel uluslararası piyasada 3,3041 ile tarihi rekor seviyesine çıkan dolar/TL, bu seviyelerde tutunamayarak 3,1890'a geriledi.
Buna bağlı olarak altının gram fiyatı da şu dakikalarda 135 liranın üzerinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 221 lira, Cumhuriyet altını ise 903 liradan satılıyor.
BORSA İSTANBUL SERT GERİLEDİ
Borsa İstanbul 100 endeksi güne 2,37 düşüşle 74 bin 561 puandan başladı. Endeks saat 9.57 itibariyle yüzde 1,82 düşüşle 74 bin 986 puandan işlem gördü.
DÜNYA BORSALARI ÇAKILDI
Asya borsaları yüzde 3.5 düşerken, ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 5 kayıpla taban oldu. İngiltere Fransa Almanya borsalarının ise yüzde 4'ün üzerinde kayıpla açılması bekleniyor. Dolar yen karşısında yüzde 3 değer yitirirken, altın ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.
PİYASALARDA ENDİŞE YAŞANIYOR
Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor.
Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaratacak bir aday olarak görülüyor.
ÇOK RENKLİ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR
TRUMP'ın kazanmasının çok da sürpriz olmayacağını belirtmiştim.
Dünya kamuoyu Hillary Clinton'ın; daha ağır başlı, sakin ve iyimser yaklaşımlarıyla daha uyumlu bir politika uygulayacağı görüşünde birleştiğini görmekteydik.
Son dönem dünya üzerinde öne çıkan siyasi aktörlere bakınca, ABD seçim sonuçları bize ABD seçmeninin de daha farklı kararların altına imza atabilecek bir başkan arayışı içinde olduğunu gösterdi.
Ekonomi çevrelerinin şu an itibariyle sonuca verdikleri olumsuz tepki, kısa süre sonra yeni başkanın konuşmalarıyla stabil bir hal alacağını görülmekte.
Gözler tamamen yeni başkanın konuşmalarına yönelmiş durumda ve ağzından çıkacağı her söze nasıl tepki verileceğini değerlendirmektedir.
"TL DİRENÇLİ KARŞILAR"
Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TL'nin diğer kurlara göre Trump'ın başkanlığını dirençli karşılayabileceğini ifade ederek, Meksika'nın NAFTA nedeniyle ABD'ye bağımlılığının yüksek olduğunu ifade etti.
Yılmaz, Çin'in olası gümrük vergileri nedeniyle işinin daha zor olabileceğine işaret ederek, "Türkiye'nin ana ihracat pazarı Avrupa. Trump'ın Cumhuriyetçi çoğunluğa sahip meclisle birlikte başkanlık yapacak olması bütçe konusunda kamu maliyesinin gevşetilmesiyle sonuçlanabilir. Bu da doların avro karşısında değer kaybetmesine neden olabilir. Avronun güçlenmesi Türkiye'nin ithalat, ihracat yapısı nedeniyle pozitif karşılanır." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, TL'nin ilk refleks piyasa tepkisinin ardından 3,20 civarında istikrar kazandığını da kaydetti.
ALTIN NE OLACAK?
AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD başkanlık yarısında Trump'ın zaferinin piyasalarda sert dalgalanmalara neden olduğunu belirterek, bununla birlikte seçim öncesi yüzde 80 olan aralık ayında ABD Merkez Bankasının ( Fed) faiz artıracağı ihtimalinin yüzde 50 seviyelerine kadar gerilediğine dikkati çekiyor.
Yurt içi piyasalarda,TL pozisyonlarında kalanlara sabırla beklemelerini tavsiye eden Memiş, "Bu fiyatlardan pozisyon alınmasını tavsiye etmiyoruz. Şu an piyasalardaki fiyatlamalar hiç sağlıklı ve gerçekçi değil. Bugün ve bu hafta altın fiyatları geniş bant aralığında işlemler gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir