BÜYÜK İSTANBUL’A “BÜYÜK İSTANBUL TARİHİ”

BÜYÜK İSTANBUL’A “BÜYÜK İSTANBUL TARİHİ”
Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın alanında uzman dev bir kadro ile uzun ve titiz bir çalışma ile hazırladığı “Antik Çağdan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi” isimli eserin tanıtımı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın alanında uzman dev bir kadro ile uzun ve titiz bir çalışma ile hazırladığı “Antik Çağdan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi” isimli eserin tanıtımı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Topbaş’ın da yer aldığı tanıtım törenine yerli ve yabancı bilim adamları ile tarihçiler katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ile Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından uzun bir çalışma sonucu hazırlandığını anlattı.
Kitapta yer alan yazıların ve görsellerin her birinin ayrı bir kıymete sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, eserin ortaya çıkmasında başta Mehmet Akif Aydın olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, editör Coşkun Yılmaz ve katkısı olanlara teşekkür etti.
Erdoğan, eserin hazırlanmasına 300 bilim insanının destek vermesinin, eserin gücünü, içerik itibarıyla ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, eserin şehir tarihi kitapları arasında İstanbul'un geçmişine ve büyüklüğüne uygun zenginliğiyle ön plana çıkacağına inandığını vurguladı.
Eserin İngilizce ve Arapça olarak da hazırlanmasının dünyaya açılmasına da fırsat oluşturacağını dile getiren Erdoğan, dünya üzerinde binlerce yıldır önemini ve liderlik vasfını kaybetmeyen çok az sayıdaki yerden biri olan İstanbul'u her yönüyle anlatmanın böyle hacimli eser için bile mümkün olmadığını kaydetti.
İstanbul'a hizmet etmenin çok farklı bir heyecan, farklı bir zevk ve farklı bir gurur olduğunu belirten Erdoğan, eserin yeni ve daha iddialı çalışmalar için örnek olmasını diledi.
İstanbul'un dünyanın en kadim şehirlerinden biri olarak bu tür çalışmaları, araştırmaları, eserleri hak ettiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkemizde şehir tarihi çalışmaları alanında maalesef çok ciddi eksiklerimiz var. Son yıllarda bu yönde bir çabanın varlığını gözlüyoruz. Ama yine de hala önemli eksiklerimizi olduğu bir gerçektir. Şehir tarihiyle birlikte biyografiler gibi tarihin diğer alanlarında da katetmemiz gereken ciddi mesafe bulunuyor. Ben şu anda Kültür Bakanımıza da hemen buradan bir sinyal veriyorum. Artık Kültür Bakanımız da şöyle art arda Türkiye tarihini hazırlarsa çok isabetli olur diyorum. Çünkü ülkemizi de dünyanın çok iyi tanıması, bilmesi lazım. Bu alanda da atmamız gereken adımların olduğuna inanıyorum. Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz."
Erdoğan tarih çalışmalarının en önemli eksiğinin bu boyut olduğunu düşündüğünü belirerek, "Şu anda gençliğimizin içinde bulunduğu sıkıntının altında da bu yatmıyor mu? Şu anda gençliğimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisedeki yavrularımızı, ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle, çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor." dedi.
Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş’ta İstanbul'un kadim medeniyetlerin başkenti olduğunu ve adeta dünya tarihinin çeyiz sandığı olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı hizmet anlayışını devam ettirdiklerini dile getiren Başkan Topbaş, “Böylesine bir şehre hizmet etmekte başka bir duygu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu şehrin kültürel değerlerini bulup ortaya çıkarsın ve korusun diye kurmuş olduğu Kültür Aş.’nin çıkarmış olduğu bir eserin tanıtımı için buradayız” diye konuştu.
Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un temel sorunlarını çözerken, ihmal edilen alanlara da el attıklarını belirterek, "İhmal edilen bu alanlara da gereken önemi verip, her yönüyle bu büyük medeniyet kentine hizmet etmeye devam ediyoruz" dedi.
Topbaş, ulaşımdan alt yapıya kadar kentin sorunlarını çözerken, ihmal edilen alanlarda da hizmet vermeye çalıştıklarını anlatarak, "Kentle ilgili çok sayıda eser hayata geçirdik. Bu şehrin güzelliklerini herkes bilsin istedik. Şimdi de böyle bir esere imza attık. Bu eser, İngilizce ve Arapça’ya da çevrilecek. Başka çalışmalarımız da devam ediyor. Bu şehir dünya çapında tekrar kendini hissettirmeye başladı. Bunu bu eserlerle devam ettirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
Eskiden kendi derdine düşmüş bir İstanbul olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, "Büyük sorunlar nedeniyle bu alanlara eğilmeye zaman yoktu. Artık bu sorunları çözerken, hem geçmiş hem de gelecek adına önemli hizmetler yapıyoruz. İhmal edilen bu alanlara da gereken önemi verip, her yönüyle bu büyük medeniyet kentine hizmet etmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Törende konuşan proje yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’da, “Çok önemli bir esere imza attık. İstanbul’u her yönüyle tanıtacak güzel bir eser oldu. Tematik yöntemle hazırlandı. Ele alınan 13 konuyla, 8 bin 500 yıllık tarihi işleyen bir eser oldu. Eserde 4 bin civarında görsel materyale yer verildi. 10 ciltten oluşan bir eser. Bu eserin, büyük bir eksikliği kapatacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Eserin hazırlanması sırasında Başkan Kadir Topbaş’ında büyük desteğini aldıklarını ifade eden Aydın, “Sayın Başkan’ın destekleri olmasa bu işin altından kalkamazdık. Kendisini çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri sahneye çıkarak 10 ciltlik eseri yakından inceledi. 2 Bin TL olarak belirlenen eserin fiyatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Herkesin faydalanması için fiyatı aşağıya çekelim” demesiyle 10 ciltlik eserin satış fiyatı Bin 500 TL olarak belirlendi.
Programın sonunca Başkan Topbaş, Koreli bir sanatçının ipekten dokuduğu Cumhurbaşkanı Portesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye ett

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir