Deprem riski altındaki vatandaşın can güvenliğini korumak için atılan bu adım, sadece ekonomik değil, aynı zamanda hayati bir çözüm. ABD-Kaliforniya’da yalnızca sınırlı güçlendirme hibeleri, Singapur’da ise konut takası uygulanırken; Türkiye sunduğu finansman hacmiyle bu modelleri açık ara geride bırakıyor.
Vakit Kaybetme Lüksümüz Yok
Yaşlı binalarda beklemek her geçen gün daha büyük risk. Devletin sunduğu bu kredi, mülk sahiplerine piyasa şartlarından etkilenmeden yuvalarını sağlamlaştırma imkânı veriyor. Bu fırsatı heba etmek, olası bir depremde telafisi imkânsız acılara yol açabilir.
Toplumsal Cesaret İçin Görsel İlanlar
Dönüşümü üstlenen firmalar, bina cephelerine “Bu yapı devlet desteğiyle dönüşüyor” tabelaları asarak mahallelerde dönüşüm dalgası başlatmalı. Bir binanın yenilenmesi, tüm çevreye örnek olacak ve vatandaşın kararsızlığını ortadan kaldıracaktır.
Türkiye İkinci Sırada
Nisan 2026 itibarıyla 2 milyon 333 bin bağımsız bölüm yenilenerek teslim edildi. 400 bin birimin inşaatı sürerken, hâlâ 2,1 milyon riskli yapı dönüşüm bekliyor. Japonya yüzde 90’a varan hibeleriyle birinci sırada yer alırken, Türkiye sunduğu 3 milyonluk krediyle ikinci sıraya yükseldi. Bu model, konut güvenliğini sağlama konusunda Türkiye’yi küresel ölçekte en iddialı ülkelerden biri hâline getirdi.