Yerel yönetimlerin sınavı hiçbir zaman bitmeyecek

Unutmayalım ki yerel yönetimler hep gözümüzden kaçan ama en az hükümet kadar önemli olan kurumlardır. Bugün Türkiye’de seçim yapılacak olsa genel seçim kadar yerel seçimler de önemli olacak. Vatandaşın bir isteği veya şikâyeti olduğunda ilk durağı her zaman yerel yönetimler oldu. Bu yüzden yerelde başarısız olursanız, yarışı baştan kaybetmişsinizdir.
Sevgili okurlar, siz şimdi “Belediyeler ne yapıyor ki?” diyeceksiniz. Bence, her şeyi…
Sizler için yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda, kısacası çevrenizde gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları sorumlulara duyurmaya, şikâyetlerinizi onlara iletmeye ve çözüm bulunmasına yardımcı oluyor, belediyelerin doğru yaptıklarını dile getirmeye, eksiklikleri de anlatmaya çalışıyoruz.
 Belediye başkanları her şeyden önce bir kentin şehri eminidir. Eskiden kentin anahtarı şehri emin olarak belediye başkanına teslim edilirdi. Belediye başkanı seçilmiş kişidir. Bu yüzden belediye başkanı, öncelikle, liderlik vasıfı arı olan, topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalı. İleri görüşlü, azimli, cesaretli ve bilgili olmalıdır. Sadece kendini seçenleri değil, bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde, eşit temsiliyetle hizmetlerini yürütmeli. Mensup olduğu siyasi partinin rozetini başkanı olduğu andan itibaren çıkarmalı. Ulaşılabilir kapısı her daim halka açık olmalı. Halkla iç içe, hoşgörülü ve sevecen olmalı. Kesinlikle ve kesinlikle kendisi ve kendisine bağlı tüm birimlerde çalışan personeliyle birlikte kibirden uzak tutum sergilememeli. Sokaktaki temizlik işçisinin de belediyenin tüm birimlerinde çalışanların da başkanı temsil ettiklerini unutmamalı.
İyi bir kentleşme iyi bir yönetimden geçiyor. Bu da başarılı bir belediye başkanı ve ekibi demektir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceği, ortaya koyacağı vizyonla belirlenecektir. Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu nedenledir ki belediye başkanının vizyonu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli ilkeleri ve kuralları olmalı. Hizmetine talip olduğu kentin veya ilçenin sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalı.
Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmeli. Şehir emanet edilen kişi, görev yapmak istediği bölgeyi çok iyi tanıdığı gibi, diğer yurtiçi ve yurtdışı şehirlerdeki gelişmeleri de takip etmeli, her zaman yeniliklere açık olmalı .Şu unutulmamalıdır ki belediyeler için, her gün bir sınavdır. Yağmur yağar, belediyeler sınavda. Kar yağar, belediyeler sınavda. Ekmek dağıtılacak, belediyeler sınavda. Anlayacağınız, belediyelerin sınavı hiçbir zaman bitmeyecek.
2022 Yılına veda ederken siz değerli okurlarımız için yine dopdolu bir içerlekle ve proje ağırlıklı özel röportajlarımızla sizlerle buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Umuyorum büyük bir emek vererek hazırladığımız bu Yılın son sayımızı keyifle okursunuz. 
Şimdiden 2023 Yılı sağlık mutluluk güzellikler getirmesini tüm okurlarımıza diliyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayati Karaca Arşivi