ÜMRANİYELİ ÇOCUKLARA DEPREM EĞİTİMİ

ÜMRANİYELİ ÇOCUKLARA DEPREM EĞİTİMİ
Ümraniye Belediyesi 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenlerin anısına ‘Deprem değil ihmal öldürür’ konulu bir program düzenledi

Ümraniye Belediyesi 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenlerin anısına ‘Deprem değil ihmal öldürür’ konulu bir program düzenledi. Ümraniye Meydan’da düzenlenen programda öğrenciler,  deprem simülatöründe ilk kez 7,4 şiddetinde depremi yaşadı.
Ümraniye Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Sivil Savunma Amirliği, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenlerin anısına, ‘Deprem değil ihmal öldürür’ konulu bir anma ve eğitim programı düzenledi. Programda Ümraniye Belediyesi Yaz Spor Okulu Öğrencileri’ne olası bir depremde neler yapılması gerektiği anlatılarak, deprem simülatöründe ilk kez 7,4 şiddetinde depremi yaşamaları ve deprem anında nasıl davranmaları gerektiği uygulamalı anlatıldı. 17 Ağustos 1999’da 7,4 şiddetinde yaşanan depremde 17 bin 840 kişi ölmüş, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı. Depremin 15. Yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli illerinde anma törenleri düzenlenirken, Ümraniye Belediyesi de meydanda bir anma töreni düzenledi. Törene; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Belediye Başkan yardımcıları, birim müdürleri, muhtarlar, Ümraniye Yaz Spor Okulu öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anısına yapılan sinevizyon gösterisi ile program başladı.
Hüseyin Erdoğdu: “Deprem Öldürmez, Binalar Öldürür”
Törende söz alan Başkan Danışmanı Hüseyin Erdoğdu: “2004 yılından bu yana Ümraniye Belediyesi’nin depremle alakalı “Deprem öldürmez, binalar öldürür,’’ anlayışıyla yoğun bir şekilde kentsel dönüşüm faaliyetleri devam ediyor. Ümraniye’de binaların yenilenmesi konusunda olağanüstü bir gelişme yaşanıyor ve hala da sürüyor. Ama sadece binalar değil, sivil savunma amirliği noktasında da çalışmalarımız sürüyor. Afet bilincine karşı hazırlıklı olmak için 25 kişilik ekibi sürekli eğitimlere tabi tutuyoruz. Amacımız sadece Belediye’nin katkılarıyla değil, gönüllü vatandaşlarımızın katkılarıyla daha geniş kapsamda ekipler oluşturmaktır. Afetlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyorum” dedi.
Başkan Hasan Can: “Türkiye 17 Ağustos Depremi ile Ders Almıştır”
Daha sonra törende söz alan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 17 Ağustos 1999 depreminin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye birçok deprem yaşadı ama bu deprem Türkiye’nin yaşadığı depremlerin en vurucu olanıydı. 7.4 şiddetinde olması önemli bir faktördü ama en önemli faktör vurduğu bölgenin nüfus itibari ile çok sayıda insanın yaşadığı bir yer olmasıdır. Yani Anadolu’nun herhangi bir yerinde 7,4 şiddetinde bir deprem olmuş olsaydı, bu denli insan kaybı yaşanmazdı. Resmi kayıtlara göre 17 bin civarında insanımız o gece depremde vefat etti. Şimdi Türkiye için uyarıcı olmuş mudur, 17 Ağustos depremi? Doğrusunu söylemek gerekirse bizim alışageldiğimiz bir basmakalıp cümlemiz vardır. Biz akıllanmayız deriz. Lakin ben bu kanaatte değilim. Türkiye 17 Ağustos depremin de akıllanmıştır ve ders almıştır. 1999 depreminde görevde olan o an ki hükümet neredeydi? Ortada yoktular. Ama, AK Parti hükümetimizin göreve gelmesiyle, Van depreminde gerek afet yerine ulaşım olsun, gerekse arama kurtarma ve yardım çalışmaları olsun hükümetimiz başarılı olmuştur.  Ümraniye Belediye Başkanı olarak Elhamdülillah, Ümraniye’de 10 yıldır insanlara mezar olacak bir tek binanın yapılmasına dahi müsaade etmemiş bir Belediye Başkanıyım.” dedi.
17 Ağustos depreminin 13. yıldönümünde Ümraniye için önemli bir çalışmayı vatandaşların hizmetine sunduklarını da söyleyen Başkan Hasan Can; “Ümraniye ilçesi, gerek fiziki yapısı ve zemin açısından avantajlı olması, gerekse 2004 den bugüne yapı stokunun büyük oranda yenilenmiş olması bakımından İstanbul’da olası bir depreme en hazır ilçelerden birisidir. Ümraniye Belediyesi olarak, müdahale ve afet sonrası iyileştirmede ilçemizdeki tüm kurumlarla koordineli çalışmayı sağlamak, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayarak afet sonrası can ve mal kayıpları ile hasarları en aza indirmek amacıyla, Ümraniye Afet Bilgi Sistemini (ABİS) oluşturduk. Ümraniye Afet Bilgi Sisteminde vatandaşların olası bir afet öncesi ihtiyaç duyabileceği tüm hazırlıklarla ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabilecek ve Aile Afet Planlamasını kolaylıkla yapabilecekler dedi. ABİS ile olası bir afet sonrası müdahale ve iyileştirme çalışmalarının altyapısını oluşturacak tüm bilgilerin mevcut olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Hasan Can, gerek 17 Ağustos Marmara depremi gerekse de Van depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.’’ diyerek sözlerini bitirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir