TÜRKİYE’DE 3 MİLYONA YAKIN SIĞINMACI VAR

TÜRKİYE’DE 3 MİLYONA YAKIN SIĞINMACI VAR
Marmara Belediyeler Birliği’nin 2016 yılı “Başkanlar Zirvesi” 11-14 Şubat tarihleri arasında İzmir’de yapıldı.

Marmara Belediyeler Birliği’nin 2016 yılı “Başkanlar Zirvesi” 11-14 Şubat tarihleri arasında İzmir’de yapıldı. Zirvede Marmara Bölgesi’ne yön veren başkanlar yerel yönetimlerin sorunları ve hedeflerine ilişkin istişarelerde bulundu. Marmara Belediyeler Birliği’ne üye belediyelerin başkanları Türkiye’nin şu anda en acil cevap bekleyen sorunlarından olan Suriyeli mülteciler konusunda fikir alışverişinde bulundu. 
Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Başkanlar Zirvesi 2016’nın açılışında kısa bir “hoş geldiniz” konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zirveye İzmir'de ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Recep Altepe, en son altı ay önce 'göç' gündemiyle bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Türkiye’deki mülteci sorununa ilişkin olarak yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu çerçevede uzun bir döneme yayılacak sağlam ve kararlı adımlar atmaya başladık. Birliğin şehir politikaları merkezi bünyesinde Göç Politikaları Atölyesi’ni kurduk. Bu atölyenin amacı, göç ile ilgili bilimsel çalışmalar yürütmek, bilgi ve tecrübe paylaşımına zemin hazırlamak, belediyeler ile valiliklerin işbirliği içerisinde projeler yürütmesine yardımcı olmaktır” dedi.
TÜRKİYE’DE 3 MİLYONA YAKIN SIĞINMACI VAR
Bugün itibariyle Türkiye’deki Suriyelilerin sadece yüzde 10’unun kamplarda yaşadığına dikkat çeken Başkan Altepe, “Yoğunluk değişse de artık Suriyeli barındırmayan kentimiz yok. Günlük hayatın, üretimin içindeler, Türkiye’de 3 milyona yakın sığınmacı var. Dünya istatistiklerine göre bu insanların yüzde 70’i ülkelerindeki sorun bitse de geri dönmeyecekler. Kasım ayında İstanbul’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği içerisinde göç çalıştayı gerçekleştirdik. Suriyeli mülteciler öncelikli olmak üzere, mülteciler ve göç ile ilgili mevcut durumun değerlendirildiği, deneyimlerin, yapılan faaliyetlerin paylaşıldığı ve ortak çözüm önerilerinin gerçekleştirildiği çalıştaya 5 binden fazla Suriyeli mülteci barındıran 21 belediye katıldı. Belediyelerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik öneri, talepler ve planlar belirlenerek rapora dönüştürüldü. Ayrıca, şehir politikaları merkezimizin düzenleyeceği II. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’nde de göçmen çocuk ve şehir ilişkisi ele alınacak” diye konuştu.
620 BİN SURİYELİ ÇOCUĞUN EĞİTİME İHTİYACI VAR
Çocukların Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olduğunu dikkat çeken Başkan Altepe, Türkiye’de mümkün olan en iyi koşullarda misafir edilen Suriyeli çocukların bir yandan eğitim hayatına ara vermeden devam ederken, diğer taraftan psikolojik destek aldıklarını ifade etti. Başkan Altepe, “Bugün itibariyle Türkiye’de 310 bin Suriyeli Çocuk eğitime alındı. Aslında 620 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var. Çocuklara ilişkin tartışılması gereken pek çok önemli konu mevcut. Eğitim bunlardan sadece bir tanesini oluşturuyor. Kongremiz iki ayaklı olacak. 19 Nisan’da Balıkesir Çocuk Köyü’nde Yerel Yönetimler Çalıştayı ve Çocuk Şenliği yapılacak. Sonrasında 30 Nisan’da İstanbul’da kongreyi uluslararası katılımcılarla gerçekleştireceğiz. Bu kongrede tüm belediyelerimiz, çocuk ve şehir ilişkisine yönelik çalışmalarını stantlarda sunacaklar” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir