TRT’NiN GELiRi AZALDI BANDROLE ZAM GELDi!

TRT’NiN GELiRi AZALDI BANDROLE ZAM GELDi!
Türkiye’de suyu en pahalı tüketen şehirler arasında yer alan İstanbul’da, fiyatlar her ay aboneye duyurulmadan artırılıyor.

Özellikle hizmet bedellerindeki büyük artışlar göze çarpıyor. Su faturalarında her ay giderek artan vergiler, neredeyse kullanım ücretine ulaşmak üzere. Türkiye’nin en fazla sayıda aboneye sahip su dağıtım şirketi İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan İSKİ, (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) sessiz sedasız su kullanım ücret tarifelerini zam yapıyor.
Halihazırda geçim sıkıntısıyla boğuşan vatandaş, kendi derdine deva bulamayıp bankalara mahkum yaşıyor. Buna rağmen, gerek özel sektör gerekse de kamu için vatandaşın cebi, ilk “el atılacak” yer olmayı sürdürüyor. Özel sektörün işlettiği elektrik ve su idareleri, faturalara yansıttıkları çeşit çeşit kalemle vatandaşın cebine adeta “hat çekerken”; devlet kurumu olan TRT de “düşen gelirlerini” vatandaşın cebinden karşılamayı seçiyor. Tek bir maaşıyla geçinmeye çalışan vatandaş, yine herkesin gözünü diktiği “para kaynağı” oluyor!
Elektrik ve su faturalarına yansıtılan hizmet bedeli her geçen gün artırılıyor. Faturalar, bir ay boyunca hiç elektrik kullanılmaması halinde dahi, ‘dağıtım ve sayaç okuma’ eklentileri ile 20 TL’yi buluyor. Öte yandan İBB’nin su dağıtım şirketi İSKİ,(İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) sessiz sedasız su kullanım ücret tarifelerine zam yapıyor. Vatandaşın faturası her ay katmerli oluyor.
“BEDEL” VATANDAŞA ÖDETİLİYOR
Elektrik ve su faturalarından alınan “bedeller”, neredeyse tüketim bedelleri ile yarışıyor. Kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, sayaç bakım bedeli, dağıtım bedeli gibi birçok kalem yetmezmiş gibi bir de tarifeye gizlice yapılan zamlar, vatandaşın faturasını kabartıyor. Faturalar, bir ay boyunca hiç elektrik kullanılmaması halinde dahi, “dağıtım ve sayaç okuma” bedelleriyle bile 20 TL’yi buluyor. Aynı şekilde su faturalarında torba yasayla tek bir kalem altına toplanan “bedeller”, vatandaşın neye para ödediğini dahi bilememesine yol açıyor. Şirketler, keyfi olarak büyük rakamlar kazanıyor.
TÜKETİM KADAR DAĞITIM BEDELİ ÖDÜYORUZ!
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, “Öncelikle yasal olarak, Anayasamızın 172. maddesinde, ‘Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder’ hükmü yer almaktadır. Tüketici, kullandığı enerji bedeline yakın dağıtım bedeli ödemek zorunda kalmaktadır. Üstelik de bu dağıtım bedeli içerisinde kayıp kaçak bedeli de mevcuttur. Vatandaş, kayıp kaçağın yanında elektrik iletim, dağıtım, sayaç okuma ve perakende satış hizmet bedeli adı altında toplamda 5 kalem yükü sırtlanmak zorunda kaldı” dedi.
TRT’NiN GELiRi AZALDI BANDROLE ZAM GELDi!
Sanayi işletmelerinden 1 Temmuz itibarıyla enerji payının kaldırılması, TRT’nin enerji payı gelirlerini yüzde 47 düşürdü. Kurumun gelir kayıplarının kısmen telafisi amacıyla cep telefonu ve tunerli bilgisayar bandrol ücretleri “yeniden düzenlendi”. 1000 TL’lik cep telefonundan 38 lira olarak alınan bandrol ücreti 63 liraya çıktı!
DEVLET VATANDAŞI KORUYUCU VE AYDINLATICI TEDBİRLER ALIR
Gazetemize artan fatura fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, “Öncelikle yasal olarak, Anayasa’mızın 172 maddesinde, ‘Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder’ hükmü yer almaktadır. Ancak 6446 Sayılı Kanun’un 17. maddesinin Ç bendi tüketiciyi zor duruma sokmaktadır. Tüketici kullandığı enerji bedeline yakın dağıtım bedeli ödemek zorunda kalmaktadır. Üstelik de bu dağıtım bedeli içerisinde kayıp kaçak bedeli de mevcuttur. En kısa sürede gerekli yasal düzenleme yapılarak tüketiciyi mağdur eden bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Anayasa’mızın 172. maddesi hükümleri uygulanmalıdır. Elektrik şirketlerinin normalde kayıp kaçak oranlarını hızla aşağı çekmeleri, böylece vatandaşın faturalarındaki yükü azaltmaları gerekiyordu. Özelleştirmenin nedeni de zaten böyle açıklanmıştı. Ancak bu şirketlere tanınan yeni haklarla kayıp kaçak oranını aşağı değil, yukarı çıkarma imkânı sunuldu. Bu nedenle de vatandaşların elektrik faturaları kabarık gelmeye başlamıştır” dedi.
DÜRÜST VATANDAŞ FATURA HIRSIZLARINA KURBAN EDİLİYOR
100 liralık faturanın içinde yer alan bu 5 kalem yükün 36 liralık bedeli yasal ve kalıcı hale gelmiş olduğunu belirten Koçal, “Tüketici kayıp kaçağın yanı sıra ayrıca elektrik iletim, elektrik dağıtım, sayaç okuma ve perakende satış hizmet bedeli adı altında toplam 5 kalem yükü sırtlanmak zorunda kaldı. Böylece her 100 liralık faturanın içinde yer alan bu 5 kalem yükün 36 liralık bedeli yasal ve kalıcı hale gelmiş oldu. Elektrik faturalarında detayı görünmeyen dağıtım bedeli tüketiciyi yanıltmaktadır. Tüketicinin bilgi edinme hakkı elinden alınarak, ayıplı hizmet sunulmaktadır. Bu uygulama enerji dağıtım şirketlerinin ısrarla istedikleri bir konu dağıtım bedelinin içerisinde nelerin olduğunu ilgili yasa metninden alarak açıkladık. Teknik ve teknik olmayan kayıp diğer bir deyimle kayıp kaçak bedelidir. Dürüst vatandaş cezalandırılmaktadır. Elektriği kaçak kullananların bedeli, elektriğini dürüst kullanan aboneye yüklenmektedir. Yine göze batan bir diğer bedel ise sayaç okuma bedelidir. Elektrik dağıtım şirketleri tüm masraflarını tüketicinin sırtına vurarak, aldıkları bedelin net bedel haline dönüştürmüşlerdir. Ve bunu da Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen maalesef Meclis’ten geçirmişlerdir” şeklinde konuştu.
İSKİ İŞİN SUYUNU ÇIKARDI
Elektrik ve su faturalarında her ay ‘kullanım bedeli’ adı altında gizlice zam yapılıyor. Geçtiğimiz sene çıkartılan torba yasada, faturalar üzerinde detaylandıran ‘katkı payı ya da hizmet bedeli’ açıklamalar saklanır hale getirildi. Elektrik faturalarında açıklama yapılmadan sadece ‘hizmet bedeli’ adı altında sabit olmamakla beraber, her ay değişen ve artan ücretler ödeniyor. Su faturalarındaysa bu durum aboneye hiçbir açıklama yapılmadan her ay gizlice yapılıyor. Skandal İSKİ’nin yayınlamış olduğu aylık su fiyatı artış grafiğinde ortaya çıktı. Vatandaş zaten hizmet bedeliyle uğraşırken, her ay gizlice zam yapılması durumu isyan noktasına kadar getirdi.
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir