"TELEVİZYONLAR VE TELEFONLAR PAHALANACAK"

"TELEVİZYONLAR VE TELEFONLAR PAHALANACAK"
Dolar dün 3.4086 lira ile yeni tarihi zirvesine çıkınca hükümetten hamle geldi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı, "gereken tedbirler alınacaktır" açıklaması yapıldı.

Dolar, tüm dünyada gücüne güç katmaya Türk Lirası karşısında rekor yenilemeye devam ediyor. Dolar, dün 3.4086 liraya kadar çıkarak yeni bir rekora imza attı. Bu son rekor hükümeti ise harekete geçirdi. Önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi toplandı, ardından Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapıldı. İki toplantının da gündemi döviz kurunda son dönemde yaşanan hızlı yükseliş ile etkisi oldu.
Başbakan Yıldırım toplantı öncesi, "EKK toplantısında döviz kurundaki artışı değerlendireceğiz, ekonomi ile ilgili herhangi bir endişeye mahal yok" diyerek 3.40 lira seviyelerindeki doların ateşini biraz kesmeyi başardı. Yıldırım'ın toplantı öncesi açıklaması bile doları, 3.35 liraya kadar indirdi. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.3735 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 3.3730'dan tamamladı. Borsa İstanbul haftayı yüzde 0.67 yükselişle 75 bin 638 puandan kapattı.
TOPLANTI SÜRERKEN AÇIKLAMA
EKK toplantısına Yıldırım'la birlikte Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül ile Borsa İstanbul (BİST) Başkanı Himmet Karadağ katıldı. Toplantı dün saat 16.00'da başladı. Toplantı sürerken 20.30'da yazılı bir açıklama yapıldı.
MERKEZ TEDBİRLERİ ALACAKTIR
Açıklamada, Başbakan Yıldırım başkanlığında yapılan toplantıda küresel piyasaları ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik gelişmelerin kapsamlı şekilde değerlendirildiği belirtilerek, "Piyasalardaki hareketliliğin esas itibariyle küresel kaynaklı olduğu değerlendirilmekle birlikte ülkemize etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirler gözden geçirilmiştir. Bu çerçevede; Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacaktır. Ayrıca, reel sektörün güçlü biçimde desteklenmesine yönelik adımlara devam edilecektir" denildi.
2014'TE MERKEZ OLAĞANÜSTÜ TOPLANMIŞTI
2013 yılında 17/25 Aralık ve FED'in tahvil alım programında azaltmaya gideceği piyasaları hareketlentirmişti. Kur kasım 2013'de 2.02, aralıkta 2.13 olmuştu. 2 Ocak 2014 tarihinden sonra ise kurdaki hareketlilik artmıştı. 2 Ocak 2014'te 2.18 olan dolar kuru, Para Politikası Kurulu'nun rutin toplantısını yaptığı 21 Ocak 2014 tarihinde 2.25 olmuştu. 21 Ocak günü PPK'da faizle ilgili herhangi bir karar alınmadı. Daha sonra kur daha da hareketlendi 27 Ocak tarihinde 2.35 seviyelerini son olarak da 2.39'u görünce Merkez Bankası olağanüstü toplantı yapacağını açıkladı. Erdem Başçı başkanlığında yapılan toplantıda faizler 5.5 puan yükseltildi. Ancak bu karardan sonra Merkez Bankası hem başbakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın çok sert eleştirileri ile karşı karşıya kaldı.
ZAMLAR ARALIKTA
Doların Türk Lirası karşında son 1 haftada yüzde 5 değer kazanması, beyaz eşya ve tüketici elektroniği ürünlerine yönelik zammı gündeme getirdi. Kurdaki artış tahminlerine göre pay bırakan şirketler, doların 3.40 TL'yi aşmasıyla 'B' planına geçti. Şirketlerin yöneticileri 'acil durum' toplantısı yaparak, fiyatları yeniden belirliyor. Sektör yetkililerinin ortak görüşü ise aralık ayı itibariyle tüketicilere zamlı fiyatların yansıyacağı yönünde. Zam gelecek ilk ürünlerin başında da beyaz eşya ve televizyonlar geliyor. Beyaz eşya üreticileri, kur artışının özellikle iç piyasayı olumsuz etkileneceğini ifade ediyor. Televizyonlarda ise durum daha kritik. Televizyon panellerinin fiyatlarının yüzde 10 artmasının üzerine kur artışı gelecek zammı da katlıyor.
"ŞİMDİ ALIM ZAMANI"
Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan: "Bilgisayar başta olmak üzere bilişim ürünlerinin fiyatlarını doların kuruna göre günlük olarak değiştiriyoruz. Televizyonlarda ise dünyadaki panel fiyatlarının artışından dolayı da bir zam söz konusu. Bunun da fiyatlara yansıması çok kısa bir zamanda olacak. Özellikle televizyon almayı düşünen tüketicilerin elini çabuk tutmasında fayda olacaktır."
"İÇ PİYASAYI ETKİLEYECEK"
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan: "Dolardaki hızlı artış gündemimizde olan bir konu. Şu anda üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle iç piyasadaki ürünlerin fiyatları etkilenecek."
"ÖNCE TELEVİZYONLAR VE TELEFONLAR PAHALANACAK"
TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan: "Kurdaki artış süreklilik kazanırsa yeni yıla girerken fiyat artışları olabilir. Görüntü sistemleri ve telekomu diğer ürünler de takip eder. Şu anda perakende sektörünün en canlı dönemindeyiz. İş ortaklarımızla bunun gelecek dönemde de tüketiciye minimum yansıması yönünde hareket edeceğiz."
OLUMSUZ ETKİYİ MİNİMUMA İNDİRECEK
LG Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği ve Beyaz Eşya Satış Direktörü Ergün Altay: "Satışlarımız üzerinden oluşabilecek olumsuz etkiyi ve tüketiciye olan yansımaları minimumda tutmak için oturduk fiyatlandırma çalışması yapıyoruz. Bu tablo sadece Türkiye ile ilgili değil. Dünyada da dolar değerleniyor. Televizyon panellerinin fiyatlarında da ciddi artışlar var. Tüm bunlardan dolayı aralık ayında yeni fiyatlar tüketicilere yansıyacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir