“SÜREYYA PAŞA HAFTASI YAPILACAK”

“SÜREYYA PAŞA HAFTASI YAPILACAK”
Maltepe başta olmak üzere, İstanbul’un Anadolu yakasına birçok hizmetlerde bulunan asker, siyasetçi ve işadamı Süreyya İlmen Paşa, ölümünün 60’ıncı yıl dönümün de

Maltepe başta olmak üzere, İstanbul’un Anadolu yakasına birçok hizmetlerde bulunan asker, siyasetçi ve işadamı Süreyya İlmen Paşa, ölümünün 60’ıncı yıldönümünde, kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Süreyya Paşa sıradan bir şahsiyet değildi. O hem bir devlet adamıydı, hem bir sporcuydu, hem bir yatırımcıydı, hem de spora gönül veren bir gönül adamıydı. Maltepe’de de Maltepeliler olarak bugün nefes alabiliyorsak, Süreyya İlmen Paşa’ya minnet borçlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Artık her sene 6 Şubat’ta başlayıp, bir hafta sürecek ‘Süreyya Paşa Kültür Haftası’ etkinliklerimiz olacak” dedi. 
TORUNLARI DA KATILDI
Tam 60 yıl önce 6 Şubat 1955 tarihinde vefat eden, başta Maltepe olmak üzere İstanbul’un Anadolu yakasına çok sayıda hizmetleri olan asker, siyasetçi ve işadamı Süreyya İlmen Paşa, Maltepe Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde yer alan kabri başında düzenlenen resmi bir törenle anıldı. Törene Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, Garnizon Komutanı Gürsel Öztürk, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Süreyya İlmen Paşa’nın torunları başta olmak üzere, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları, Maltepe Belediyesi birim müdürleri, Maltepe Belediyesi Meclis üyeleri, Kaymakamlık yetkilileri, askeri, mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
KAYMAKAM’DAN BELEDİYEYE TEŞEKKÜR
Süreyya İlmen’in kabri başında Yasin-i Şerif okunmasıyla başlayan resmi tören, dualar ve konuşmalarla devam etti. Anma programında ilk olarak söz alan Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, “Kimi ilçelerin, illerin tarihini belirleyen çok önemli şahsiyetler vardır ve bu şahsiyetler o yörenin tanınmasına büyük vesile olurlar. Maddi ve manevi katkılarıyla ilçemizin tanınmasında çok önemli isimlerden biri de Süreyya Paşa’dır. Maltepemize çok ciddi katkıları ve faydaları olan bir isim olan Süreyya Paşa’ya Allah’tan rahmet, yakınlarına da sağlık diliyorum. Belediyemiz 60’ıncı ölüm yıldönümünde Süreyya Paşa’mıza yakışır bir şekilde kabrini yeniledi. Bu yüzden belediyemize de teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
“ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, “Süreyya Paşa sıradan bir şahsiyet değildi. O hem bir devlet adamıydı, hem bir sporcuydu, hem bir yatırımcıydı, hem de spora gönül veren bir gönül adamıydı. Nasıl ki Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, yeryüzünde nadir görünen bir şekilde emperyalistlere, Anadolu’da, Türkiye’de diz çöktürerek bağımsızlığımızı ilan ederek Cumhuriyet’i bizlere teslim ettiyse ve onun sayesinde bu topraklar üzerinde nefes alabiliyorsak, Maltepe’de de Maltepeliler olarak bugün nefes alabiliyorsak Süreyya İlmen Paşa’ya minnet borçlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çünkü o, elindeki malvarlığını, babasından kalanları keyfi harcamalar yapmak yerine ülkesinin, vatanının, ilinin, insanının emrine sokmuş bir şahsiyettir. İlk mensucat fabrikasını kurarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınmasına bir sanayici olarak da katkı sunmuştur. Yetmemiştir, Adaletspor’u kurarak, sporu teşvik etmiştir. Yetmemiştir, bir hastane kurarak insanların sağlığına hizmet etmiştir. Yetmemiştir, sağlıklı insanlar yaşayabilmeleri, mutlu olabilmeleri de lazım diyerek bir plaja ihtiyaç var deyip Süreyyapaşa Plajı’nı Maltepelilere bağışlamıştır” dedi.
“SÜREYYA PAŞA HAFTASI YAPILACAK” 
Konuşmasında, Maltepe’ye ilk geldiğinde ziyaret ettiği yerlerden biri olan Süreyya Paşa’nın kabrinde yenileme çalışmaları yaptıklarından da bahseden Kılıç, “Bugünkü kadar güzel değildi, atıl bir durumdaydı. Burada in, cin top oynuyordu. Deyim yerindeyse, çöp yuvası halindeydi. Belediyedeki arkadaşlarımla konuştum, sağ olsunlar elbirliğiyle, gönül birliğiyle buraya el attılar, şu andaki bu eseri yarattık. Belediye Meclisimizdeki bütün arkadaşlarımızın desteğiyle artık her sene 6 Şubat’ta başlayıp, bir hafta devam edecek olan ‘Süreyya Paşa Kültür Haftası’ etkinliklerimiz olacak. Diliyorum bundan sonra Süreyya Paşa’mızı daha geniş kitlelere taşıyacağız. Ona olan vefa borcumuzu, minnet borcumuzu hiç olmazsa yılda bir defa önünde saygıyla eğilerek, mutlaka yerine getirmemiz gerekiyor ve onun bize bıraktığı eserleri de sahiplenerek, onun bize mirasını en iyi yerlere taşımamız gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“DÜRÜST İNSANLARI ASLA UNUTMAYIN”
Başkan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Geçmişten günümüze bu ülkenin kalkınmasına, bu ülkenin bağımsızlığına emeği geçen bütün şehitlerimize, bütün siyasilerimize asla saygısızlık yapmamamız gerekiyor. Dün Adnan Kahveci’nin mezarı başındaydım. Türk siyasetinin yetiştirdiği ender insanlardan birisidir ve genç yaşta bir kazaya kurban gitti. Bakın bugün siyasette olup da adı anılmayan, konuşulmayan o kadar çok siyasetçi var ki ama Adnan Kahveci 22 yıl önce yaşamını yitirmesine rağmen, bugün genç kuşaklar onu tartışıyor, onun dürüstlüğünü savunuyor. Maliye Bakanı olmasına rağmen Hakk’a yürüdüğünde cebinde 8.5 milyon lirası olan bir Maliye Bakanı’ndan bahsediyoruz. İşte Türkiye’nin bu onurlu insanlara ihtiyacı var.”
TSKM’DE PANEL DÜZENLENDİ
Daha sonra Süreyya Paşa’nın kabrinde dua eden Kılıç, vatandaşları ve minik sporcuları kırmayarak onlarla fotoğraf çektirdi. Öte yandan Maltepe Merkez Camii’nde Süreyya Paşa için mevlit okutuldu ve yemek dağıtıldı. Ayrıca Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde de, Süreyya Paşa anısına bir panel düzenlendi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir