Sosyal medya hesaplarımız Öldükten sonra ne olacak?

Sosyal medya hesaplarımız Öldükten sonra  ne olacak?
Sosyal medya hesaplarınıza öldükten sonra ne olacağını düşündünüz mü? Milyarlarca insanın kullandığı sosyal medya platformlarında bu durum için yapılabilecek işlemler mevcut. Bunları gelin beraber inceleyelim.

 

 

Dünya nüfusunun yarısından fazlası en az bir sosyal medya platformunu kullanıyor. Her geçen gün hızlanan dijital dönüşümle birlikte sosyal medya kullanıcı sayısı da artıyor.  Facebook, Google ve Twitter gibi sosyal medya devleriyle neredeyse her anımızı paylaşıyoruz. O platformlarda yaptığımız paylaşımlar sonsuza kadar kalacak mı? Biz öldükten sonra sosyal medya hesaplarımıza ne olacak?
Sosyal medya devleri bu sorular için bazı ayar ve özellikler geliştirdi. Örneğin bir kişi öldükten sonra o kişinin profili izin verdiği bir kişi tarafından anıtlaştırılabiliyor. Paylaşımları, fotoğrafları, yazıların tamamı profilde durabiliyor. Bazı platformlar ise ölüm belgesinin paylaşılması halinde hesabı kapatabiliyor. Gelin hangi platformlarda öldükten sonra ne gibi işlemler yapılabiliyor beraber bakalım.

 

oldukten_sonra_sosyal_medya_hesaplarimiz_ne_olacak_1631257109_4509.jpg
FACEBOOK
2004 yılında hizmet vermeye başlayan Facebook, kullanıcılara bu gibi durumlarda devreye girebilecek iki farklı seçenek sunuyor. Kullanıcılar, hesaplarını anıtlaştırmanın yanı sıra isterlerse Facebook'tan kalıcı silme talebinde bulunabiliyorlar.
Hesap anıtlaştırılırsa, hesabınızı yönetmek için bir varis belirlemeniz gerekiyor. Ancak, burada çok ince detaylar olduğunu bilmelisiniz.

vncru_1631256845_7721.jpg


Anıtlaştırılmış Hesaplar
Anıtlaştırılmış hesaplar, biri vefat ettikten sonra arkadaşlarınızın ve ailenin bir araya gelip anılarını paylaştığı bir yerdir. Anıtlaştırılmış hesapların temel özellikleri şunlardır:
•Kişinin profilinde adının yanında "Bellekte" ifadesi bulunur.
•Hesabın gizlilik ayarlarına bağlı olarak, kişinin arkadaşları anılarını anıtlaştırılmış zaman çizelgesinde paylaşabilir.
•Kişinin paylaştığı içerik (ör. fotoğraflar, gönderiler) Facebook'ta kalır ve paylaşıldıkları kitle Facebook'ta görebilir.
•Anıtlaştırılmış profiller "Tanıdığınız Kişiler" önerileri, doğum günü hatırlatıcıları, reklamlar gibi ortak alanlarda görünmez.
•Anıtlaştırılmış bir hesaba kimse giriş yapamaz.
•Hesap varisi olmayan anıtlaştırılmış hesaplarda değişiklik yapılamaz.•Geçerli bir anıtlaştırma isteği alırsak, yönetici hesabı anıtlaştırılan tek bir yöneticiye sahip sayfalar Facebook'tan kaldırılır.
Hesap Varisleri
Hesap anıtlaştırılırsa hesabınızı yönetmek için seçilen kişi kısıtlı olarak hesabınızda değişiklikler yapabilir. Facebook bu gibi durumlarda bir hesap varisi seçilmesini onaylamaz, ancak anıtlaştırılmış hesap adına arkadaşlık isteklerini kabul etmek, profil resmini değiştirmek ve saygı için kapak fotoğrafı gibi birçok etkinlik için hesap verişlerine izin verir.
Ölüm Durumunda Hesabı Silme
Hesabınızı anıtlaştırmak yerine öldükten sonra tamamen silmek istiyorsanız, aşağıda verdiğimiz adımları takip edebilirsiniz. Hesabınızın tamamen silinmesi için birinci derece akrabanızın resmî belgelerle ölümünüzü platforma bildirmesi gerekiyor. Bu durumda, tüm mesajlarınız, fotoğraflarınız, gönderileriniz, yorumlarınız, ifadeleriniz ve bilgileriniz Facebook'tan derhal ve kalıcı olarak kaldırılacaktır.
Ayarlar > Gizlilik'i seçin ve Ayarlar'ı tıklatın.
Anıtlaştırma Ayarları tıklayın.
Aşağı kaydırın, Ölümden sonra hesap silme isteğine tıklayın ve Ölümden Sonra Sil'e tıklayın.

resized_a91b9-7f30ced7instagramkapak.jpg

INSTAGRAM
Facebook'un 2012 yılında 1 milyar dolara satın aldığı Instagram da ölüm durumunda hesabı anıtlaştırma veya kalıcı olarak silme seçeneği sunuyor. Ancak, Facebook'un aksine, ölmeden önce tüm bu ayarları gerçekleştirmenize izin vermeyen platform, hesabın varisini seçmenin yanı sıra, hesabınızın anıtlaştırılması veya tamamen silinmesi için birinci derece akrabanızın resmî belgelerle ölümünüzü kanıtlaması gerekiyor.
Instagram, ölümünden sonra hesabınızı anıtlaştırmak için, ölüm ilanı veya gazete makalesi gibi belgeler talep ediyor. Hesabın tamamen kaldırılması için, ölen kişinin doğum belgesini, ölüm belgesini ve ölen kişinin yasal temsilcisi veya mirasçısı olduğunuzu gösteren bazı belgeler istiyor.

gh7l8_1631256922_8878.jpg


TWITTER
Bir Twitter kullanıcısının ölmesi durumunda, ölen kişiye ait hesabı devre dışı bırakmak için kişinin yasal varisi veya onaylanmış birinci derece aile üyesi harekete geçebilir.
Bu gibi durumlarda vefat eden kullanıcının hesabının silinebilmesi için birinci derece aile bireyleri ve kişi adına hareket etmeye yetkili kişilerin online form doldurarak platformla iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Talebi gönderdikten sonra, merhum hakkında bilgi, başvuru sahibinin kimlik fotokopisi ve ölen kişinin ölüm belgesi gibi ek ayrıntılar sağlamak için talimatlar e-posta ile gönderiliyor. Bu bilgiler daha sonra platform tarafından incelenerek ve söz konusu hesap siliniyor.

eznw6_1631256946_9762.jpg

YOUTUBE - GOOGLE
2005 yılında hizmete başlayan video barındırma platformu YouTube, genellikle Google hesaplarıyla ilişkilendiriliyor. Bu nedenle Google kullanıcıları ölmeden önce hesapları bir süre hareketsiz kaldıktan sonra hesaplarına ne olacağını belirlemek için "Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi" özelliğini kullanmaları gerekiyor.
Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi, kullanıcıların bir süre etkinlik dışı kaldıktan sonra hesap verilerinin bölümlerini paylaşmak, birine bildirmek veya hesabın silinip silinmeyeceğini belirlemek için kullanabileceği bir yöntemdir. Bu aracı kullanmanız durumunda, Google ve YouTube hesabınız siz öldükten sonra tamamen kaldırılıyor.
Bu araç kullanılmazsa, ölümden sonra, birinci derece akrabalar veya temsilciler, söz konusu hesabın kapatılması veya hesaptan veri alınması için gerekli belgelerle talepte bulunabiliyorlar.

whatsapp-shutterstock-2_16_9_1610741523-670x371.jpg


WHATSAPP
Yakınları vefat etmiş birinin WhatsApp hesabını kapatabilirler. WhatsApp uygulamasındaki hesap ayarlarından, hesap silme işlemini gerçekleştirebilirler. Böylece yapılan tüm Whatsapp işlemleri son bulacaktır.

pinterest-shutterstock-2_16_9_1618090480-670x371-001.jpg

PINTEREST
Pinterest ise ölen kullanıcılarının aile üyeleri isterse, hesabı devre dışı bırakabiliyor. Bununla birlikte, site, bir kullanıcının ölümünden sonra herhangi bir kişisel veya giriş bilgisi vermeyeceğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir