Hayati Karaca

Hayati Karaca

Pandemide okullu olduk

Pandemide okullu olduk

Aşılı velilerle aşısız veliler Whatsapp gruplarında tartışadursun, halk “Turizmcilerin aşılanması zorunlu, öğretmenlerin niye değil?” diye hesap soradursun, okullar 6 Eylül’de açılıyor. Bu hafta Türkiye’de ve Kanada’da okulların nasıl açıldığını yazdım.
Türkiye’de okulların ne zaman açılacağı merak konusuydu da, nasıl açılacağı pek de konu olmadı. Temmuz başında bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 Eylül’de okulların açılacağını duyurduktan sonra, 68 bin okulun nasıl açılacağı sorusu da gündeme geldi. 
Kafalarda deli sorular
“Yabancı turistler ülkeye gelsin diye tüm turizmciler aşılandı da, kapalı alanlarda eğitim görecek çocuklarımız için niçin tüm öğretmenler ve okul personeli aşılanmıyor?  Çocuklarını okula gönderen veliler aşılı mı? Aşı yaşını 12’ye kadar indiren ülkeler varken, Türkiye’de öğrenciler ne zaman aşılanacak? Tamamen yüz yüze eğitime mi dönülecek, yoksa hibdrid modele mi geçilecek? vs.. vs...”
Kafalarda deli sorular...  Pandemi döneminde çocuklarımızın tekrar okullu olacağına sevindik ama sınıfları nasıl dolduracaklarına dair haklı olarak kafalarda birçok soru işareti oluştu. Şaka değil, halen dünyada 218 milyon kişiyi hasta eden, 4 buçuk  milyon kişiyi öldüren bir virüsle mücadele halindeyiz. Söz konusu olan çocuklarımızın sağlığı, güvenliği ve geleceği...
Burada da aşı zorunlu tutulmuyor, ancak Covid-19’u önlemede en etkili yöntemin aşılanma olduğu tekrarlanıyor ve öğrenci-öğretmen ve veli üçgeninde herkesin aşılanması tavsiye ediliyor. Maske zorunluluğu devam ediyor, tüm okulların havalandırma sistemlerini gözden geçirmeleri öneriliyor (Bulunduğumuz bölgenin okul merkezi olan Kuzey Vancouer Okul İdaresi, 3.6 milyon dolar harcayarak tüm okulların havalandırma sistemini yeniledi.) 
İki metrelik sosyal mesafe kuralı kaldırıldı, yerine tam Kanadalı kibarlığında “kişisel alana saygı duyularak yakınlaşma” geldi. Çocuklarını okula yollamaktan endişe eden velilerin çocukları için uzaktan eğitimin devam edeceği bilgisi de verildi.
 Biz henüz aşılanma başlamamışken geçtiğimiz yıl eğitime devam edebildiysek, 18 yaş üstü yüzde 60’a yaklaşan çift doz aşı oranı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın koyduğu kurallar, okul yönetimlerinin tek tek çabaları, velilerin de desteği ile Türkiye’de 2021-2022 eğitim sezonunun güvenle açılabileceğine inanmak istiyorum. 
Eğitim her çocuğun hakkı ve okula gitmek, arkadaşlarıyla sosyalleşebilmek çocukların ruh sağlığı için çok önemli.
Veliler kendi aralarında kavga etmek yerine, ellerinden gelen tüm önlemleri alıp, okul yönetimlerini bu zorlu süreçte destekleseler çok daha faydalı olacak. Unutmayalım ki herkes aynı gemide. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hayati Karaca Arşivi