ÖĞRETMENİN GÖREVİ

Öğretmenin sınıfta, öğrencinin evinde bilgisayar başında oturarak internet üzerinden yaptıkları bilgi akışına uzaktan eğitim denir.
Son günlerin popüler soruları olan: Uzaktan eğitim nasıl yapılır? EBA nedir? EBA’ya nasıl girilir? Grafik tablet nedir?’ şeklindeki sorular sizin için araştırdım.
Bilgi ve deneyimine güvendiğim bilgisayar öğretmeni Yavuz Özata, matematik öğretmenleri Doruk Kaynak ve Hakan Yalçıner’e sordum.
Aldığım bilgileri size daha iyi anlatabilmek için önce: Eba, Grafik tablet ve Zoom nedir açıklamak istiyorum.
EBA: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim amaçlı kurulmuş Eğitim Bileşim Ağı platformunun kısa adı, GRAFİK TABLET: Bilgisayara bağlanarak çalışan bir yazım alanı ve bir yazı kaleminden oluşan bir elektronik düzenek, ZOOM: Birden çok kullanıcının aynı anda bir biri ile görüşmesine imkan sağlayan bir programdır.
Uzaktan eğitim için; iletişim aracı, İnternet ve program olmak üzere üç temel araca ihtiyaç var. Bu araçlar, İletişim aracı olarak: Bilgisayar, laptop, tablet veya cep telefonundan biri, İnternet olarak: Bağlantı hızı yüksek, kopmayan bir internet, program olarak: Milli eğitimin bakanlığının kullandığı EBA ve ZOOM’dur.
Öğretmenler kendi MEBBİS şifreleri ile öğrenciler kendi TC numaraları ile “eba.gov.tr” adresinden bir şifre alıyor. Öğretmen ve öğrenci aynı gün ve aynı saatte, öğretmen okulda öğrenci evinde bilgisayar başına oturup, aynı sınıfta ve yananaymış gibi ders yapıyor.
Matematik, fizik, geometri gibi soyut ve işlem gerektiren derslerde grafik tablet ile soruları çözen öğretmen; Kendi bilgisayarındaki Power Point uygulamalarını, video, grafik, şema, resim ve animasyonlarını öğrencilere aktarıyor. Sınıftaki yazı tahtasını, akıllı tahtayı kullanıp, yoklama yapıyor, öğrencilerle konuşup, sorular soruyor, sorduğu soruların cevaplarını alıyor.
Öğrenciler: Kendin evlerindeki çalışma masalarından öğretmeni, öğretmenin bilgisayarını ve tahtayı görüp, öğretmene sorular sorabiliyor. Sordukları sorularının cevaplarını anında alarak sınıf ortamındaymış gibi derse katılıyorlar. Ve en önemlisi öğrenciler; kayıt altına aldıkları dersleri istedikleri zaman yeniden izleyerek sürekli konu tekrarı yapabiliyorlar.
Eğitim zor, öğrenmek çalışmak daha da zordur. Bu zoru kolaylaştıracak olan kişi ise öğretmendir. Öğretmen derse iyi hazırlanmalı, elinde anlatımı sürükleyecek, öğrencinin ilgisini çekecek video, Power Point, animasyon, şema, grafik, test sayfaları ve konu anlatımları gibi materyaller bulundurmalı, öğrenci ile sürekli iletişim halinde olmalıdır.
Sınıftaki akıllı tahta, bilgisayar, mini kamera, mikrofon ve grafik tablet ile Zoom üzerinden ders yapan öğretmenler; İletişime ahenk, eğitime ciddiyet, havaya farklı bir sıcaklık getirerek başarına başarı katıyorlar.
Yapılan her iş bir emek ister, uzaktan eğitimindeki emekse kablo ile göz ve kulağa bağlanan iletişimi, ses ve mimiklerle ısıtıp, can ve hareket vererek öğrencinin gönlüne girmektir.
Öğrencinin gönlüne girip, dersi öğrenciye aktarmak da öğretmenin görevidir
Tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Telli Arşivi