Kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirme

Son 3 yıldır konut üretim adedi 450 bini geçmeyen ülkemizde konut ihtiyacı hat safhaya ulaşmış durumda. Konut fiyatları ve kiralarında yaşanan yüksek artışların önüne geçilebilmesi için de konut üretiminin çok daha yukarılara çekilmesi şart. Öte yandan Türkiye genelinde şiddetli bir depremde hasar alması beklenen 6-7 milyon riskli konut olduğu söyleniyor. Bu hanelerin 600 bin adedi İstanbul'da bulunuyor. Bu noktada riskli yapı grubuna giren dairelerin hızlıca dönüştürülmesi gerekiyor. 
Deprem tehlikesine karşı halkın yenileme ve güçlendirme arayışlarıı hızlanmışken Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanan yeni bir kentsel dönüşüm paketi açıklandı. Depreme dayanıklılık oranı düşük ya da eski binaların yenilenebilmesi ve riskli yapıların güçlendirilmesi amacıyla devreye alınan Kentsel Dönüşüm Destek Paketi, yüklenici ve konut üreticilerine teşvik sağlarken güçlendirmenin hızlanması için de kredi miktarını arttırıyor. 
Uzunca bir süredir zaten kentsel dönüşüm kredisinin maliyetinin yükselmesi nedeniyle alt seviyelerde kaldığı, kredi faiz oranlarının yüksek olduğu ifade ediliyordu. Kahramanmaraş ve Elbistan depreminden sonra da bu konunun ne kadar önemli olduğunu acı kayıplarla beraber yaşadık. Daha önce kentsel dönüşüm kredisi 600 bin TL, güçlendirme kredisi ise 240 bin TL'ydi. Yeni açıklanan paketle kentsel dönüşüm kredisi 1 milyon 250 bin TL, güçlendirme kredisi ise 320 bin TL olarak halka sunuluyor.
Son olarak açıklanan “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası” da yoğun ilgi görüyor. Kampanyaya henüz ilk gününde 10 bin 165 bina başvurdu. Bu da yaklaşık 50 bin bağımsız bölüm ediyor. Yani 200 bin vatandaşımız daha ilk gün ve ilk saatler itibariyle bu projeye başvurdu. ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ile vatandaşlarımıza 5 bin 250 lira kira yardımı, 10 bin 500 lira da taşınma yardımı verilecek. TOKİ eli ile dönüşümün gerçekleştirileceği kampanya ile vatandaşlarımız aylık 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle yeni evlerine kavuşacak. 
1.5 milyon konutun dönüştürülerek, 6 milyon İstanbulluyu güvenli alanlara taşımayı hedefleyen “Yarısı Bizden” projesi ile kentsel dönüşüm maliyetinin önemli bir bölümü devlet tarafından karşılanmış olacak. Kampanya ile, 100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile ödeme imkanı getirilecek. 120 metrekare 3+1 dairenin de 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecek. Proje ile 500 bini Avrupa, 500 bini de Anadolu Yakası’nda olmak üzere 2 uydu kent inşa edilecek.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Göksal Serdar Arşivi