İstanbul’un 11 ilçesinde seçimlerin kıran kırana geçmesi bekleniyor

İstanbul’un 11 ilçesinde seçimlerin  kıran kırana geçmesi bekleniyor
31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul'un Maltepe, Kartal, Ataşehir, Sancaktepe, Esenyurt, Beyoğlu, Sarıyer, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Silivri ve Çatalca ilçe belediye başkanlıkları için kıran kırana geçmesi bekleniyor.

Boğaziçi Haber /ÖzelHaber /Göksal SERDAR
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için artık sona gelindi. Seçim öncesi İstanbul'da, büyükşehir belediye başkanlığının yanında bazı ilçe belediye başkanlıkları için de sıkı bir rekabet yaşanıyor. Mevcut durumda İstanbul’da 39 ilçeden 24’ü Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti), 14’ü Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), biri ise Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) elinde bulunuyor. Bu ilçelerden önemli bir bölümü AK Parti veya CHP açısından 'kale konumunda'. İŞTE AK PARTİ VE CHP'NİN GERİ
ALMAYI HEDEFLEDİĞİ İLÇELER!
Ancak iktidar ve muhalefetin son derece iddialı olduğu; AK Parti'nin CHP’den, CHP’nin de AK Parti’den almayı hedeflediği ilçeler de bulunuyor. CHP’nin bu seçimlerde AK Parti'den geri almayı hedeflediği ilçeler arasında, zorluk dereceleri farklı olmakla beraber Üsküdar, Bahçelievler, Sancaktepe, Fatih, Çatalca, Silivri, Eyüpsultan, Tuzla, Beyoğlu gibi yerler öne çıkıyor. AK Parti kaynaklarına göre iktidar partisi ise bu ilçelerin hemen hemen hiçbirinde risk görmüyor ve CHP’den Esenyurt, Küçükçekmece, Ataşehir, Kartal, Maltepe ve Sarıyer gibi ilçeleri almayı hedefliyor.
KADEM EKŞİ İLE ESİN KÖYMEN
ARASINDA NEFES NEFESE YARIŞ
İstanbul'un Anadolu Yakası'nda özellikle Maltepe, Kartal, Ataşehir ve Sancaktepe'de ilçe belediye başkanlığı seçimlerinin kıran kırana geçmesi bekleniyor. Cumhur İttifakı AK Parti Belediye Başkan Adayı Kadem Ekşi ile CHP Belediye Başkan Adayı Esin Köymen arasında nefes nefese bir yarışın yaşandığı Maltepe'de dengelerin son ana kadar nasıl şekilleneceği ve ipi hangi adayın göğüsleyeceği büyük bir merak konusu. Sonucu bugünden kestirmek çok zor ama CHP'nin 31 Mart'ta Maltepe'de işinin hiç kolay olmayacağı da su götürmez bir gerçek.
ALTINOK ÖZ'ÜN ADAYLIĞI
DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
Kartal'da ise Op. Dr. Altınok Öz'ün İYİ Parti'den aday gösterilmesi, zaten çok zorlu geçmesi beklenen seçim yarışını iyice kızıştırdı. Altınok Öz'ün adaylığının, Cumhur İttifakı AK Parti Adayı Hüseyin Karakaya leyhine dengeleri değiştirebileceği öngörülüyor. Ancak diğer partilerden de destek gören ve Kartal’da kazanmasına kesin gözüyle bakılan Haydar Göksoy yerine Hüseyin Karkaya'nın aday gösterilmesine en baştan tepkili olan bir kısım AK Partili seçmenin sandıkta vereceği reaksiyon da seçim sonucunda oldukça etkili olacak gibi görünüyor.
CHP'NİN İLGEZDİ'NİN ÜSTÜNÜ
ÇİZMESİ AK PARTİ'YE YARADI
CHP açısından 31 Mart seçimleri öncesi belediye başkan adaylarını belirleme noktasında yapılan en kritik hatalardan belki de en önemlisi Ataşehir'de yaşandı. CHP'nin, parti içi kutuplaşma ve hesaplaşmanın da etkisiyle Ataşehir'in Kurucu Belediye Başkanı Battal İlgezdi yerine Onursal Adıgüzel'i aday göstermesi, en çok Cumhur İttifakı AK Parti Adayı Mustafa Naim Yağcı'ya yaradı. İktidar partisi geçmişte almak için çok uğraş verdği ancak bir türlü alamadığı Ataşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanmaya artık ilk kez bu kadar yakın.
AK PARTİ, ŞEYMA DÖĞÜCÜ
İLE BU KEZ KAYBEDEBİLİR
AK Parti'nin en zayıf belediye başkan adaylarından biri olarak görülen ve yüz milyonlarca borcu bulunan belediyeyi yönetemediği ileri sürülen Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü'nün, 31 Mart seçimlerinde güçlü rakibi CHP'li Alper Yeğin karşısında bu kez işinin çok zor olduğu söyleniyor. 2019 yerel seçimini kıl payı kazanan ve 5 senede kamu kaynaklarını hoyratça kullanarak satılmadık belediye arsası bırakmayan Şeyma Döğücü’ye Sancaktepe'de kendi parti tabanından da ciddi anlamda tepki olduğu iddia ediliyor.
KİLİT İLÇE ESENYURT'TA DÜĞÜMÜ
İYİ PARTİLERİN TAVRI ÇÖZECEK
AK Parti'nin CHP’den almayı hedeflediği ilçeler arasında en kritik yerlerden biri olan ve 1 milyona yakın kişinin yaşadığı Esenyurt, sadece İstanbul değil Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip ilçesi. Burada oluşacak siyasi tablo sadece ilçe seçimleri değil İBB ve İl Genel Meclisi seçimleri açısından da kilit konumda.Yoğun bir Kürt nüfusa sahip olan Esenyurt, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kentte en güçlü olduğu ilçe.2004’ten 2019’a kadar AK Parti tarafından yönetilen Esenyurt'un 2019’da CHP’ye geçmesinde Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) CHP adayı Kemal Deniz Bozkurt'a desteği kritik bir rol oynamıştı. Esenyurt’ta CHP ve DEM Parti, adayların belirlendiği sürecin son düzlüğünde bir uzlaşıya vardı. Bu süreçte CHP’nin ilk açıklanan adayı Ali Gökmen, sağlık sorunları gerekçesiyle adaylığını geri çekti ve yerine Ahmet Özer aday oldu. Şimdi DEM Parti, Özer’i destekliyor. İki partinin içinden gelen kulis bilgilerine göre Esenyurt’ta belirli sayıda belediye meclis üyesi iki parti arasında bölüşüldü. CHP’nin 2019’da Esenyurt’u kazanmasında İYİ Parti desteğinin de belli bir etkisi olduğu düşünülüyor.Şimdi İYİ Parti seçmeninin tavrı, özellikle DEM Parti ve CHP arasındaki uzlaşmaya nasıl tepki vereceği merak ediliyor.
SARIYER'DE CHP'YE
ŞÜKRÜ GENÇ ENGELİ
CHP’nin elinde bulunan Sarıyer ana muhalefet partisi için hassas ilçelere dönüşmüş durumda. Sarıyer, 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’den CHP’ye geçmiş ve belediye başkanlığı koltuğuna Şükrü Genç oturmuştu. CHP bu tarihten itibaren ilçedeki oylarını hem yerel hem de genel seçimlerde önemli oranda sağlamlaştırmıştı.Şükrü Genç, bu yılki yerel seçimler için de aday adayı oldu. Parti ise aday olarak Mustafa Oktay Aksu’yu belirledi. Bu duruma tepki gösteren Genç, bağımsız belediye başkan adaylığını ilan etti. Genç’in ne kadar oy alacağı seçim sonuçlarını belirleyecek gibi gözüküyor.
BEYOĞLU'NDA SIKI REKABET
Beyoğlu, 31 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti ve Cumhur İttifakı ile CHP arasında çok sıkı bir rekabetin yaşandığı ilçelerin başında geliyor. İlçenin mevcut belediye başkanı olan ve 31 Mart'ta tekrardan Cumhur İttifakı AK Parti'den aday gösterilen Haydar Ali Yıldız ile CHP'den aday gösterilen İBB CHP Grup Yöneticisi İnan Güney arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Nefes nefese geçen bu yarışta 31 Mart akşamı ipi kimin göğüsleyeceği ise büyük merak konusu.
AK PARTİ, KÜÇÜKÇEKMECE'Yİ
CHP'DEN GERİ ALMAK İSTİYOR
Küçükçekmece, AK Parti’nin CHP’den almayı hedeflediği ve yarışın kıyasıya geçtiği düşünülen ilçeler arasında. 2004’ten 2019’a kadar AK Parti tarafından yönetilen ilçe 2019’da CHP’ye geçmişti. Bunda da HDP'nin CHP adayı Kemal Çebi’ye desteğinin önemli olduğu düşünülüyor. HDP’nin 24 Haziran 2018’deki milletvekilliği seçimlerinde aldığı yüzde 13,4’lük, YSP'nin 14 Mayıs 2023’te aldığı yüzde 9,92’lik oy oranları, DEM Parti'nin potansiyelini gösteriyor. DEM Parti, İstanbul’da 22 ilçede aday göstermeme kararı almış durumda. Partinin aday gösterdiği 19 ilçe arasında ise Küçükçekmece de yer alıyor. Bu durum, CHP açısından zorlayıcı bir durum ortaya çıkarıyor. Esenyurt gibi Küçükçekmece'de de İYİ Parti seçmenlerinin tavrı da kritik konumda olacak gibi görünüyor. Geçen yılki seçimlerde İYİ Parti bu ilçede yüzde 9,44 oranında oy almıştı.
SİLİVRİ VE ÇATALCA YENİDEN
CHP'YE DÖNEBİLİR Mİ?
Silivri ve Çatalca da seçimlerde dikkatle izlenen ilçeler arasında. Buralar, İstanbul’un merkezden uzaktaki ilçeleri. Kentteki tarım da önemli oranda bu ilçelerde yapılıyor. Bu iki ilçeden Silivri 2019’da CHP’den MHP’ye, Çatalca ise CHP’den AK Parti’ye geçmişti. Silivri, İstanbul’da Cumhur ittifakının parçası olarak MHP’nin elindeki tek ilçe. Şimdi CHP açısından bu iki ilçe, geri alınması hedeflenen yerler arasında görülüyor. CHP geçen yıl genel seçimde bu iki ilçede birinci parti olurken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Kılıçdaroğlu, rakibi Erdoğan’dan yüzde 10’un üzerinde fazla oy almıştı. Cumhur İttifakı bu iki ilçede mevcut belediye başkanlığını aday gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir