Hayati Karaca

Hayati Karaca

İSTANBUL’DA YAŞAMAK ZOR DOSTUM

İSTANBUL’DA YAŞAMAK ZOR DOSTUM

Tarihi derinliği ve muhteşem güzelliği ile zihinlerimizde yer eden bir şehir İstanbul … Zaman içinde çeşitli kültürlere, hareketli olaylara, siyasi polemiklere konu olmuş, bir çok şair, yazar, sanatkar, bilim adamı ve siyasetçiyi bağrında yetiştirmiş bir şehirden bahsediyorum… İstanbul….
Anadolu insanının doğup büyüdüğü toprakları terk edip bin bir umutla geldiği bir şehir İstanbul… Fakat bugün, o güzel şehrin çehresi o kadar değişti ki, bir zamanlar taşı toprağı altındır denilen İstanbul için artık “yaşanacak bir yer değil” denmeye başlandı. Şehir kültürel derinliğinden, tarihi dokusundan, maddi ve manevi çehresinden ve zengin mozaiğinden hiçbir şey kaybetmedi belki. Fakat kirli hava, trafik, hayat pahalılığı, gittikçe artan suç oranı, ahlaki yozlaşma, şiddet ve yalnızlaşma vb. sorunlar insanların gündemini işgal etmeye başladı. Taşı toprağı altın değerinde olan bu şehir artık yaşanılmaz bir mekâna dönüştü.
İstanbul’un kalabalık caddelerinde yan yana yürüyen insanların gözlerinde korku ve tedirginlik hâkim. Güven duygularını kaybeden fertler birbirlerine suç makinesi gibi bakıyor ve iletişim kuramıyorlar. Komşu komşuya, baba evladına, anne çocuğuna güvenemiyor. Doğup büyüdükleri toprakları terk edip İstanbul’a gelen insanlar burada yoksulluk ve yalnızlaşma sorunu ile yüz yüze geliyorlar. Trafik, hava kirliliği, şiddet ve yalnızlaşma, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, hızla yükselen ev kiraları, gün geçtikçe artan suç oranı… Bütün bunlar insanları tedirgin etmeye yetiyor ve bu şehri artık yaşanmaz bir şehir olarak ilan ediyorlar. Fakat yine de yaşamaya değer yanları var İstanbul’un.
Mesela hafta sonu tarihi mekânları gezip köklerinize doğru bir yolculuk yapabilir hayatı yeniden sorgulayabilirsiniz.  Çocuklarınızı alıp boğazdan geçebilir ve Allah’ın bahşettiği nimetleri tefekkür edebilirsiniz. İnsanlığa hizmet etmiş bir büyüğünüzü yerinde ziyaret edip nasihatlerini dinleyebilirsiniz
Çocuklarınızla birlikte bir çay bahçesine gidip sohbet edebilirsiniz Şehrin yoksul mahallerini ziyaret edip hem buradaki insanlarla hemhal olabilir hem de halinize şükredebilirsiniz… şimdiden KURBAN BAYRAMINIZI Tebrik ederim kalın sağlıcakla .

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayati Karaca Arşivi