İstanbul İlçe belediyeleri deprem bölgesi için seferber oldu

İstanbul İlçe belediyeleri deprem bölgesi için seferber oldu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı 6 Şubat'ta ilk saatlerden itibaren tüm kurum ve kuruluşlar gibi İstanbul ilçe belediyeler de bölge illerine yardım ulaştırmak için çalışmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile kentteki 39 ilçe belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölge için tüm imkanlarını seferber ederek, arama-kurtarmadan depremzedelerin gıda, barınma ve temizlik gibi ihtiyaçlarının giderilmesine kadar pek çok alanda çalışmalar yürüttü.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İstanbul'daki belediyelerin, deprem bölgesinde yaptıkları arama-kurtarma çalışmaları, gönderdikleri yardımlar ve bölgedeki faaliyetlerini derledi.

08_nisan_11-ocak_04_aa-30355298.jpg


İBB'nin deprem bölgesine yönelik çalışmaları
İBB, bugüne kadar deprem bölgesinde 3 bin 953'ü personel ve 717'si gönüllü olmak üzere 4 bin 670 kişi ile görev aldı. Bölgede halen İBB'nin 2 bin görevli personeli yer alırken, çeşitli niteliklerde 522 iş makinesi/hizmet aracı bulunuyor.
AFAD tarafından koordine edilen arama-kurtarma çalışmalarında, görevli ve gönüllülerden oluşan 686 İBB personeli yer alırken, halihazırda 47 kişilik arama-kurtarma ve itfaiye ekipleri bölgedeki görevlerine devam ediyor.
İBB itfaiye arama-kurtarma grubu, İSKİ arama-kurtarma grubu ve İBB'nin iştiraklerinden oluşan arama-kurtarma ekipleri, yürütülen çalışmalarda 561 kişiyi canlı olarak kurtarırken, hasar tespiti amacıyla 90 kişi bölgede görevini sürdürüyor.
Toplamda bölgeye 3 bin 738 çadır ve 72 konteyner sevkiyatı yapan İBB tarafından Samandağ Devlet Hastanesi karşısındaki alana altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 140 kişi kapasiteli 28 prefabrik konteyner kuruldu.
Bölgeye 77 tır Hamidiye su ile 42 tırdan oluşan 3 milyon 900 bin Akdeniz tipi ekmek, 270 bin altın çörek, 69 bin bebe bisküvisi ile 4 bin 100 glütensiz ekmek sevk edildi.
İETT tarafından günde 2 öğün olmak üzere 3 bin kişilik, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca ise 3 öğün olmak üzere 11 bin kişilik yemek üretilirken, kurulan mobil büfelerden arama ekiplerine ve vatandaşlara kumanya, kek, çay, su ve meyve suyu dağıtımı yapıldı.
İBB tarafından, 212 kabin tuvalet, 70 mobil duş, 6 çamaşır makinesi, 6 kurutma makinesi, 10 noktada 44'ü sabit, 5'i değişen İBB WiFi hizmeti ile 34 mobil şarj istasyonu kurulurken, kentlerin temizliği için 183 kişilik temizlik ekibi 28 araçla çalışmalarını sürdürüyor.
İBB ekipleri, sağlık hizmetleri kapsamında 155 personel ile depremzedelere mobil ve yerinde sağlık hizmeti veriyor.
İBB tarafından bölgeye gönderilen Orhangazi Feribotu'nda 3 poliklinik, 1 eczane, pansuman odası, 11 hasta yataklı müşahede alanında hizmet sağlanırken 780 hasta tedavi edildi, sahada da bin 884 vatandaşın tedavileri gerçekleştirildi.
Veteriner hizmetleri kapsamında 26 personel sahipsiz hayvanlar için besleme noktaları oluşturarak mama dağıttı.
İSKİ 124 kişilik, İGDAŞ ise 14 kişilik ekipleriyle hasar tespit ve onarıma yönelik çalışmaları yürütüyor.
Depremlerin ardından AFAD'ın Hatay ile eşleştirdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehirdeki çalışmalarını sürdürüyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca ayni destek kapsamında bugüne kadar 2 bin koli bebek giysisi, 22 bin koli bebek bezi, 5 bin koli bebek maması, 1500 koli oyuncak, 8 bin 700 koli çocuk giysisi ve 94 bebek arabası Hatay'a gönderildi.
Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğünün açtığı Yuvamız Samandağ Çocuk Etkinlik Merkezinde oyuncaklar ile boyama, okuma ve ders kitapları yer alırken, psikososyal eğitimlerin yanı sıra atölye ve grup etkinlikleri gerçekleştiriliyor. "Yuvamız Samandağ" kreşinde 19 erkek ve 11 kız çocuğu bulunuyor.
Hatay İskenderun'a giden Orhangazi-1 Feribotu'ndaki Çocuk Etkinlik Merkezinde de İBB Sağlık Dairesi Başkanlığınca 3-8 ile 9-15 yaş arası çocuklara yönelik faaliyetler yürütülüyor.
Konaklama desteğinin de sağlandığı feribotta uzman psikologlar kreşte serbest gözlem yaparak, çocukların aileleriyle birlikte psiko-eğitimlerini gerçekleştirdi. Ebeveynlere, travmanın beklenen tepkilerinin ne olduğu, çocuklarda nasıl izlenebileceği ve neler yapılabileceği bilgisi verildi. Çocuklarla serbest oyun zamanları oluşturulurken, okul çağındaki çocukların ders çalışabileceği bir alan yapılarak, ders kaynağı da sağlanmaya çalışıldı.
İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ise Hatay'da Hayal Gücü Oyun Parkı (HOP) projesi ile çalışma yürütüyor. Çalışmalarda, seyyar oyun alanları çocuklara götürülüyor. HOP ekibi, haftanın 5 günü sabit alanlarda, haftanın 2 günü de alanlara erişimi olmayan köyler ve şehrin dış kısımlarındaki çocuklarla buluşuyor. İBB Kültür Dairesi Başkanlığı da çocuklara yönelik kültürel etkinlikler düzenliyor. Pendik Belediyesi arama-kurtarma ekipleri, depremin ilk günü Afet Koordinasyon Merkezi’nden bölgeye hareket etti. AFAD koordinesiyle Hatay’da 37 arama-kurtarma personeli, 3 arama-kurtarma köpeği ve arama-kurtarma araçlarıyla görev yapan ekipler, enkazdan 40 kişiyi kurtardı. 

Adalar Belediyesi, 10 arama-kurtarma personeliyle bölgedeki çalışmalara destek verdi. Belediye ayrıca kıyafet, ısıtıcı, battaniye, gıda ve hijyen ürünlerini kapsayan 1 tır ve 5 kamyon dolusu yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı.

Arnavutköy Belediyesinin depremin ardından bölgeye gerekli teçhizat ve iş makineleriyle gönderdiği 16 kişilik arama-kurtarma ekibi, enkaz altından 8 vatandaşı canlı kurtardı.
Bölgede, temizlik, altyapı, aşevi gibi alanlarda çok sayıda personelle çalışmalarını sürdüren belediye, şu ana kadar bölgeye 30 tır yardım malzemesi gönderdi. İhtiyaç halinde gönderilmek üzere 20 tırdan oluşan yardım malzemesi ise hazırda tutuluyor.
Sahada birçok alanda çalışmalarını sürdüren belediye, 2 noktada 500 hanelik çadır kent kurulmasına yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.

Ataşehir Belediyesi

Ataşehir Belediyesi, 80 tır yardım malzemesini bölgeye göndererek, sahada sıcak yemek dağıtımı için aşevleri kurdu.
Günlük 10 bin afetzedeye sıcak yemek sunan belediyenin arama-kurtarma ekipleri ise yürüttükleri çalışmalarda 11 kişiyi enkaz altından sağ olarak çıkardı.
Avcılar Belediyesi 8 noktada aşevi kurdu
Avcılar Belediyesi, depremin ardından bölgeye gönderdiği çok sayıda iş makinesi ve ekiple Hatay’da kapsamlı bir lojistik merkezi kurdu.
İçerisinde erzak, hijyen malzemesi, çadır, soba, tulum ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım tırları ile enkaz çalışmaları için iş makinelerini bölgeye gönderen belediye tarafından 8 noktada aşevleri oluşturuldu.
Bağcılar Belediyesi, 55 kişilik arama-kurtarma ekibiyle çalışmalara katıldı
Bağcılar Belediyesi ilk etapta 55 kişilik arama-kurtarma ekibini, 2 kato ekskavatör, 2 kepçe, 5 iş makinesi ve 1 kurtarma aracıyla bölgeye gönderdi.
Bağcılar'da temel ihtiyaçlara yönelik toplanan yardım malzemeleri 115 tır, 40 kamyon, 16 kamyonet, 25 otobüs ve 14 minibüsle deprem bölgesine ulaştırılırken, bölgede hazırlanan aşevlerinde günlük 12 bin kişiye sıcak yemek hizmeti sunuluyor.
Birçok noktaya çadır, konteyner ev, duşa kabin ve tuvalet kuran belediye, sahada temizlik, altyapı ve psikolojik destek başta olmak üzere çalışmalarına devam ediyor.
Bahçelievler Belediyesi 313 koli ilaç sevk etti
Bahçelievler Belediyesi, depremin ardından 40 kişiden oluşan eğitimli arama-kurtarma ekibini, 1 arama kurtarma köpeği, 2'si arama-kurtarma aracı olmak üzere toplam 5 araç, jeneratör, seyyar ışık kulesi, çadırlar ve profesyonel arama-kurtarma malzemeleriyle bölgeye sevk etti.
Bölgede ayrıca 13 iş makinesi ile çalışmalara katılan belediye, ilçedeki gönüllü eczane ve firmalardan toplanan 313 koli bağış ilaç, medikal ve hijyen malzemesi ile temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 72 tır yardım malzemesini deprem bölgesine gönderdi.
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, deprem bölgesine kendisinin 3 aylık maaşı ile belediyede çalışan 2 bin 737 personel için 5'er bin lira olmak üzere yaklaşık 14 milyon lirayı bağışladıklarını sosyal medya hesabından açıkladı.
Deprem bölgesine seyyar tuvalet ve duşa kabin sevkiyatı da yapan belediye, Hatay’da 200 konteynerden oluşan konteyner kent kurulumu çalışmalarını sürdürüyor.
Hatay'da depremzede çocuklara "Hayal Tamirhanesi"yle psikososyal destek
İstanbul Bahçelievler Belediyesinin uzman ekiplerle oluşturduğu "Hayal Tamirhanesi Mobil Oyun Aracı", Hatay'da çocukların deprem travmasını atlatabilmeleri için aktiviteler düzenliyor.
Bakırköy, Başakşehir ve Bayrampaşa belediyeleri
Bakırköy Belediyesi 32 personelden oluşan arama-kurtarma ekibi ve çok sayıda iş makinesiyle sahada arama-kurtarma çalışmalarına destek verdi.
Belediye ekipleri, aralarında 778 çadır ile 1895 ısıtıcının da bulunduğu 72 tırdan oluşan gıda, hijyen ve temel ihtiyaçları bölgeye gönderdi.
Başakşehir Belediyesi, depremin ardından çok sayıda personelle gittiği deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürürken, ilçeden depremzedeler için 113 tırlık yardım malzemesi gönderildi.
Malatya’da 1300 ailenin barınma ihtiyacını karşılayacak konteyner kentler kuracak Başakşehir Belediyesi, lojistik merkezi ve 17 bin kişilik aşevinin yanı sıra bölgedeki altyapı ve üstyapı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bayrampaşa Belediyesi, AFAD ve Bayrampaşa Kaymakamlığı koordinesinde tır, kamyon ve kamyonetlerden oluşan 253 araçlık insani yardım malzemesini bölgeye gönderdi.
Belediye ayrıca bölgeye 2 seyyar aşevi, bir otobüs, bir vinç ve bir çekiciyi ulaştırdı.
Beşiktaş, Beykoz ve Beylikdüzü belediyeleri
Beşiktaş Belediyesi, ilk etapta 99 arama-kurtarma ekibi ve 27 destek personelini İskenderun'a gönderdi.
Toplam 70 tırdan oluşan yardım malzemelerini bölgeye ulaştıran Beşiktaş Belediyesi, kurulan mutfaklarda 50 bin sıcak içecek, 8 bin kişilik çorba ve 4 bin atıştırmalık gıdayı depremzedelere sundu.
Belediye, bölgedeki çok sayıda ekibi ve aracı ile sahadaki çalışmalarına devam ediyor.
Beykoz Belediyesi, 330 personel ve 71 iş makinesi ile deprem bölgesindeki çalışmalara katılarak, enkaz altından 10 kişiyi kurtardı.
Hatay Kırıkhan ve Malatya Akçadağ’da aşevleri, mobil tuvalet ve duş kabinleri, temizlik ve kuaför hizmetiyle çalışmalarını sürdüren belediye, ilçeden toplanan 142 tır ve kamyonluk insani yardım malzemesini afet bölgesine ulaştırdı.
Beykoz Belediyesi bugüne kadar Hatay’da 106 bin 500, Malatya’da ise 42 bin 300 kişilik sıcak yemek ikram ederken, mobil çorba aracı ise köyleri dolaşarak 11 bin 200 çorba dağıttı.
Belediye temizlik, çocuklara yönelik etkinlikler ve psikolojik destekler başta olmak üzere bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.
Beylikdüzü Belediyesi, AFAD tarafından İskenderun Limanı’nın karşısında gösterilen 70 dönümlük alanın 44 dönümlük ilk etabına, 4’ü sahra çadırı olmak üzere 887 çadır ulaştırırken, 450 çadırın da sevkiyatını gerçekleştirdi. 46 ev tipi konteyner da bölgeye sevk edildi.
3 bine yakın depremzedenin yaşamını sürdürdüğü çadır kentte; mutfak, yemekhane, yaşam konteynerleri, çocuk alanı, çadırlar, sanayi tipi jeneratör, revir, akaryakıt deposu, 31 duş konteyneri, 15 seyyar tuvalet, 17 su deposu ve 59 WC konteyneri yer alıyor.
Bölgeye ayrıca 187 tır yardım malzemesi ulaştıran belediye, sahada çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdürüyor.
Beylikdüzü Belediyesi, Hatay İskenderun'daki çadır kentte bulunan depremzede çocukların yaşadığı sürecin tramvaya dönüşmemesi için de psikolojik destek sağlıyor.
Grup çalışmalarında, danslarda, çizimlerde ve atölye çalışmalarında çocukların durumlarını gözlemleyen uzman psikologlar, uygun psikososyal ilk yardım çalışmalarını yürütüyor. Yetişkinlere de destek veren uzmanlar, bireysel görüşmelerde rahatlama egzersizleri gerçekleştiriyor.
Beylikdüzü Belediyesi, depremlerden etkilenerek ilçeye gelen vatandaşlara istihdam sağlamak için de harekete geçti. Depremzedelerle irtibat kuran Kariyer Merkezi görevlileri, başvurusunu aldıkları vatandaşları uygun pozisyonlarda istihdam etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Beyoğlu Belediyesi, 40 arama-kurtarma ekibiyle destek sağladı
Deprem bölgesine ilk etapta gönderdiği 40 arama-kurtarma ekibiyle çalışmalara destek veren Beyoğlu Belediyesi, ilçede yürüttüğü çalışmalar kapsamında 90 tır yardım malzemesini bölgeye gönderdi.
Kahramanmaraş Dulkadiroğlu'nda kurulan Beyoğlu Yardım Merkezi’nde her gün 15 bin kişiye sıcak yemeğin verildiği büyük bir aşevi ve günlük 15 bin ekmeğin pişirildiği bir fırın kuran ekipler, ayrıca 3 mobil aşevi ile de çevredeki barınma alanlarına yemek dağıtıyor.
Onlarca çamaşır yıkama ve kurutma makinesi ile depremzedelere hizmet veren belediye, bin odun sobası ve iki tır dolusu yakacak odunu deprem bölgesine ulaştırdı.
Çocuklar için taşınabilir mobil oyun parkuru oluşturan belediye ekipleri, ilk etapta 60'ı tamamlanan 200 konteyner ev çalışmalarına başladı.
Yardımların ilçe ve köylere de ulaşması için 8 araç ve 2 motosikletten acil yardım ekibi oluşturan belediye, 2 ambulans ve uzman doktorlarla depremzedelere sağlık taraması ve tedavi hizmeti veriyor.
Hayvan ambulansı ve veteriner hekimlerle bölgede küçük ve büyükbaş hayvanların tedavisini yapan ekipler, bölgede çöp toplama ve temizlik hizmetlerini de yürütüyor.
Beyoğlu Belediyesinin öncülüğünde gönüllü olarak bir araya gelen yaklaşık 30 berber, Kahramanmaraş'taki depremzedelere ücretsiz kuaför hizmeti sundu.
Gruplara ayrılarak şehrin merkezinde ve çevresinde kurulan çadır kentleri ziyaret eden berberler, erişkinlerin ve çocukların saç bakımlarını yaptı.
Beyoğlu Yardım Merkezi'nde her gün 15 bin kişiye üç öğün sıcak yemeğin verildiği büyük bir aşevi ve günlük 15 bin ekmeğin pişirildiği modern bir fırın da bulunuyor.
Ayrıca çadırda yaklaşık 400 kişinin aynı anda yemek yiyebildiği modern yemek salonu da depremzedeleri ağırlamaya devam ediyor. Belediyeye ait üç mobil aşevi, her gün çevredeki barınma alanlarında yaşayan depremzedelere yemek dağıtımı yapıyor.
Büyükçekmece, Çatalca ve Çekmeköy belediyeleri
Büyükçekmece Belediyesi, 95 kişiden oluşan personeli ile sahadaki çalışmalarına devam ediyor.
Büyükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, 14’ü canlı olmak üzere 93 vatandaşı enkaz altından çıkarırken, belediye tarafından günde 15 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor.
Çatalca Belediyesi, çok sayıda iş makinesi ve bu araçların sevk idaresini sağlayacak 20 kişilik çalışma ekibini bölgeye gönderdi.
Bölge için ayrıca jeneratör sistemleri, 15 karavan ve 3 minivanla 5 inşaat mühendisinin de sevki gerçekleştirildi.
İlçede, deprem bölgesi için yaklaşık 100 tırlık giyim, gıda, tekstil ve hijyen ürünlerinden oluşan insani yardım malzemesi toplanmasının yanı sıra depremin ilk haftasında bölgeye 250 ton su sevkiyatı sağlandı.
Belediye ayrıca Gaziantep İslahiye'de kurulacak çadırkent için teknik ekibini deprem bölgesine sevk etti.
Çekmeköy Belediyesi, ilk etapta 20 kişilik arama-kurtarma ekibiyle bölgeye giderek arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.
Belediye, 250 personel, 31 iş makinesi, 2 arama-kurtarma aracı, 2 kamyonet, 10 su tankı, 27 otobüs ve minibüs, mobil büfe aracı, 2 cenaze aracı ve 2 ambulans ile bölgede çalışmalarına devam ediyor.
Bölgeye 110 tır yardım malzemesi gönderen belediye, Kahramanmaraş Afşin'de konteyner kent kurmak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Esenler Belediyesinden 330 çadır ve 100 bin koli gıda desteği
Esenler Belediyesi, depremin ardından bir belediye başkan yardımcısı ve 2 birim müdürü koordinesinde 30 kişilik arama-kurtarma personeli, zabıta, dağıtım görevlileri, teknik ekipler, aşevi ve sosyal market çalışanları ile gönüllülerden oluşan yaklaşık bin kişi ve onlarca iş makinesi, afet ve acil durum araçları, muhtelif araç-gereçle çalışmalara katkı sundu.
Belediye, içeriğinde 330 çadır, 100 bin koli gıda, 310 ton meyve, 28 bin 800 adet 5 litrelik su, 726 koli giyim eşyası, 38 bin battaniye, 25 bin uyku seti, 15 bin koli temizlik ve hijyen malzemesi, 300 ton odun ve kömür, 5 bin 706 elektrikli ısıtıcı, 500 kömür sobası, bin şofben, 46 jeneratör, 114 seyyar tuvalet, 7 seyyar banyo ve 3 bin mutfak takımı olan 225 tır insani yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı.
Bölgede her gün 10 bin kişilik sıcak yemek ikramının sunulduğu dev aşevi ile birlikte depremzedelerin gıdadan giyime, temizlik malzemesinden çocuk oyuncağına kadar her türlü malzemeyi ücretsiz temin edebildikleri sosyal marketi hizmete alan belediye, toplam bin 750 konteynerlik mahallenin yapımına da başladı.
Belediye ekipleri, AFAD koordinasyonunda görev yaptıkları Gölbaşı'nda vatandaşlar için 0530 387 94 18 nolu "Alo Deprem Yardım" çağrı merkezi kurdu.
Esenler Belediyesinin depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması için kuracağı 1750 konteynerden ilk etapta 100'den fazlası hazırlandı. İçleri mobilya, beyaz eşya, gıda ve hijyen malzemeleriyle donatılan konteynerler depremzedelere teslim edildi. Konteyner kentin diğer etapları da inşa ediliyor.
Belediyenin Afet Yardım Merkezi Gölbaşı ve Besni'de 24 saat çay-çorba hizmeti sağlarken, aşevinde de her gün 10 bin kişiye 3 öğün sıcak yemek ikramında bulunuluyor. Afetzedeler, EDİM Sosyal Market'ten gıdadan giyime, temizlik malzemesinden çocuk oyuncağına kadar her türlü ürünü ücretsiz temin edebiliyor.
Öte yandan, belediye koordinasyonunda deprem bölgesine gıda, giyim, battaniye, temizlik ve hijyen malzemesi, jeneratör, şofben, ısıtıcı, seyyar tuvalet ve banyo gibi her türlü ihtiyacı kapsayan 271 tır gönderildi. Yardımlar arasında, 194 bin 267 koli gıda, 5 bin 500 çuval un, 41 bin 430 adet 5 litrelik su, 17 bin 671 koli giyim eşyası, 57 bin 750 battaniye, 25 bin uyku seti, 16 bin koli temizlik ve hijyen malzemesi, 302 bin 130 kilo odun ve kömür, 13 bin 125 elektrikli ısıtıcı, 1500 şofben, 240 seyyar tuvalet, 35 seyyar banyo başta olmak üzere her türlü insani yaşam malzemesi yer aldı.
Esenler Belediyesinin Gölbaşı'ndaki vatandaşlar için kurduğu "Alo Deprem Yardım" çağrı merkezi hizmete devam ediyor. Depremzedeler, "0530 387 94 18" numaralı hattı arayarak ya da WhatsApp, Bip ve Telegram mesajları ile taleplerini iletebiliyor.

08_nisan_11-ocak_04_aa-30339523.jpg


Esenyurt, Eyüpsultan ve Fatih belediyeleri
Esenyurt Belediyesinin ilk etapta bölgeye gönderdiği arma-kurtarma ekipleri, 57 kişinin enkaz altından çıkarılması çalışmalarında yer aldı.
Toplam 144 personeli bölgede çalışmalara katılan belediye, ilçede toplanan 21 tır ihtiyaç malzemesini bölgeye ulaştırdı.
Depremzedeler için Hatay’da 19 konteyner tuvalet ve 10 konteyner duşun altyapısıyla birlikte kurulumunu yapan belediye, alandaki çalışmalarını sürdürüyor.
Esenyurt Belediyesi de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de depremzede kadınları unutmadı.
Belediye personeli ve Esenyurt Güçlü Kadınlar Kooperatifi ile başlatılan dayanışma kapsamında kadınlar, bölgedeki depremzede hemcinsleri için hem el emeği ürünler üretti hem de çeşitli hediyeler aldı.
Tek tek paketlenen hediyelerin üzerlerine dayanışma notları yazıldı. Hediyeler, belediye çalışanlarınca Antakya'nın köylerindeki kadın depremzedelere dağıtılmak üzere bölgeye gönderildi.
Eyüpsultan Belediyesi, içeriğinde battaniye, mont, bot, bebek bezi, atkı, bere, uyku seti, temizlik malzemesi, ısıtıcı gibi malzemeleri barındıran 62 tır yardım malzemesini bölgeye gönderdi.
Deprem bölgesine 173 personelle bugüne kadar 200 ton kömür, 52 iş makinesi, 102 mobil tuvalet gönderen belediye, kendilerine başvuran 571 depremzede aileye gıda ve giyim desteği yaptı.
Eyüpsultan Meydanı'nda 6-8 Mart'ta "Kardeşlik Çarşısı" kurulacak. Üç gün 11.00-19.00 saatlerinde açık olacak çarşıda, Eyüpsultan'ın üreten kadınlarının el emeği göz nuru ürünleri satılacak. Elde edilecek gelirin deprem bölgesindeki vatandaşlar için kullanılacağı çarşıda, ESMEK kurs merkezlerindeki kursiyerlerin ürettikleri yiyecekler ile Eyüpsultan'da ikamet eden ve evlerinde yaptıkları ürünleri KOZA mağazasında satarak ev ekonomilerine katkı sağlayan kadınların bağışladıkları ürünler satışa sunulacak.
Fatih Belediyesi, deprem bölgesine 58 tır gönderirken, bazı yardımları kargo uçağıyla bölgeye ulaştırdı.
Bölgeye 1 milyon 563 bin 675 yardım malzemesi ve 207 bin 660 adet su gönderen belediye, 108 ton yakacak, 89 bin 50 kilogram un, 25 bin kilogram pirinç, 1 buzdolabı ve 2 tekerlekli sandalyeyi bölgeye sevk etti.
Belediye, çalışmalarını 43 araç/iş makinesi ve 189 personelle sürdürüyor.

009_2023_10_2023_30_mart_16_güngören1-(1).jpg


Gaziosmanpaşa ve Güngören belediyeleri
Gaziosmanpaşa Belediyesi, AFAD koordinasyonunda Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yardım çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmalara 26 arama-kurtarma görevlisi ile katılan belediye ekipleri, 180 saha destek personeli, 8 hasar tespit görevlisi ve 24 otobüs, minibüs ve binek araçla çalışmalarına devam ediyor.
İlçede başlatılan yardım kampanyalarıyla toplanan 63 tır yardım malzemesini bölgeye gönderen belediye, günlük 10 bin ekmek kapasiteli fırın ve 5 bin kişilik yemek kapasiteli mutfak ile depremzedelere hizmet ediyor.
Bölgeye ayrıca bir mobil büfe, 18 duş ve seyyar tuvalet gönderen belediye, 9 iş makinesi, 5 temizlik aracı, 40 temizlik görevlisi, 1 ambulans ve 3 sağlık görevlisi ile sahadaki çalışmalarını sürdürüyor.
2 çocuk parkı kuran ekipler ayrıca 215 konteynerin bulunacağı konteyner kent için altyapı çalışmasına devam ediyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi, oluşturduğu sosyal mağaza sistemiyle depremzedelerin ihtiyaçlarını da doğrudan karşılıyor.
3 öğün sıcak yemek ikramı, ekmek üretimi, erzak yardımları, temel ihtiyaç malzemelerinin temini, bölgede temizlik faaliyetleri, konteyner kent kurulumu gibi birçok çalışma gerçekleştiren belediye, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi kampüsünde kurduğu hizmet merkezinde depremin yaralarını sarmak için çalışmalarına devam ediyor.
Alanda oluşturulan mağazacılık sistemi hakkında bilgi veren koordinasyon sorumlusu Özbay Yağmurkaya, "60 kişilik ekibimizle sosyal mağaza sistemi oluşturduk. Deprem sonrası insanların uzun süre ihtiyaçlarını karşılayabileceği, adres bilgisine dayalı yapılan bir çalışma bu. Çocuk ve bebek giyimi, tüm yaş gruplarına ait kıyafetler, züccaciye, ısıtıcı gibi birçok ürün var. Sıcak yemek ikramı yapan araçlarımız var. Fırınımız sürekli sıcak ekmek üretimi yapıyor. Burada bir markette ne bulunabiliyorsa her şey mevcut. Vatandaşlarımızın mobil sistem üzerinden ilettiği ihtiyaçlar, kuryelerimiz tarafından çadır kentlere ulaştırılıyor." ifadelerini kullandı.
Güngören Belediyesi arama-kurtarma ekipleri katıldıkları çalışmalarda 13 kişiyi enkaz altından kurtardı.
Kahramanmaraş'ta konteyner kent, merkezi banyo ve tuvalet kuran belediye, bölgede erzak, kıyafet ve çadır dağıtımına devam ediyor.
Çok sayıda iş makinesi ile çalışmalara katılan belediye, ilçede toplanan 50 tırlık yardım malzemesini bölgeye gönderdi.
Göksun'a 200 konteyner ev kuruluyor
Depremlerin ardından Göksun'a yardıma giden Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demirci başkanlığındaki belediye ekipleri, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
İlçeye bağlı Ericek köyünde 24 konteyner ev kuran Göngören Belediyesi ekipleri, iki köyde yıkılan camilerin de yeniden yapımını üstlendi.
Göngören Belediyesi, Göksun ilçe merkezine de 200 konteyner ev kurmak üzere çalışma başlattı.
Kadıköy Belediyesinden "mobil eczane"
Kadıköy Belediyesi, 49 kişilik arama-kurtarma ekibi ve arama köpeğiyle çalışmalara katılarak, 17 kişinin enkazdan çıkarılmasını sağladı.
Bölgedeki çalışmalarını sürdüren belediye, 2 gezici aşeviyle Malatya'da sıcak yemek dağıtıyor. Burada afetzedelere her bir öğün için günde 10 bin tas sıcak yemek ikram ediliyor.
Belediye ayrıca Kadıköy'de eczacılık yapan gönüllü eczacılar aracılığıyla topladığı ilaç ve tıbbi malzemeleri Hatay'da yardım ulaşmamış köylere ulaştırıyor. Gönüllü olarak Hatay’a giden eczacı ve sağlık çalışanları, belediyenin kurduğu mobil eczane ile ilaç ve kişisel hijyen malzemelerinin dağıtımını yapıyor.
Hatay Samandağ'da çadır kurulumu sürerken, deprem bölgesinden kendi olanaklarıyla gelen ve Kadıköy'de yaşayan yakınlarının yanına yerleşen depremzedelerin ihtiyaçları da talepler doğrultusunda karşılanıyor.
Kadıköy Belediyesinin 16 kadın çalışanı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında hazırladıkları filmle deprem bölgesindeki kadınlara dayanışma mesajı iletti.
Aralarında afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan çalışanların da bulunduğu kişiler filmde, "Hiçbirimiz iyi değiliz. Biz İstanbul'dayız ama ruhlarımız orada, enkazdayız hepimiz. Artık iyi olma zamanı, birlikte iyi olma zamanı." sözleriyle depremzedelere mesajlarını yolladı.
"Kadınlarla Dayanışma İçerisindeyiz" başlığıyla başlatılan kampanya kapsamında hazırlanan ihtiyaç listesindeki malzemeler de belediyenin garajında toplanmaya başlandı.
Kağıthane, Kartal ve Küçükçekmece belediyeleri
Kağıthane Belediyesi, bölgeye çok sayıda personelle birlikte 51 iş makinesi, 20 jeneratör, 4 seyyar fırın gönderdi.
İlçede toplanan yardım malzemelerini 85 tır ile bölgeye ulaştıran belediye, temizlik çalışmalarında da yer aldı.
Kartal Belediyesine bağlı 18 arama-kurtarma personeli, 10 arama-kurtarma gönüllüsü, tam donanımlı 2 arama-kurtarma aracı, 1 lojistik araç ve 1 ikram aracı deprem bölgesine gönderildi.
Yardım kampanyası kapsamında toplanan ısıtıcı, battaniye, yorgan, yastık, nevresim takımı, gıda kolisi, tulum, kışlık kıyafet, kışlık bot, mont, kışlık bebek kıyafeti, atkı, bere, eldiven, tuvalet kağıdı, sabun, ıslak mendil, bebek bezi, bebek maması, hijyenik ped, hijyen seti gibi malzemeler 105 tırla deprem bölgesine gönderildi.
Belediye tarafından Hatay Antakya'ya kurutulan Afet Koordinasyon Merkezinde lojistik depo, mobil mutfak ile 10 konteyner tuvalet yer alıyor. Burada toplanan çadır ve diğer tüm yardım malzemeleri, Kartal Belediyesi ekiplerince depremden etkilenen ilçe ve köylere ulaştırılıyor, ayrıca merkezde 3 öğün sıcak yemek ikramı yapılıyor.
Küçükçekmece Belediyesinin depremin ilk gününden itibaren sürdürdüğü çalışmalar kapsamında Sivil Savunma Amirliği Arama Kurtarma ekipleri, AFAD ile kurtarma çalışmalarına katılarak çok sayıda kişinin yeniden hayata bağlanmasını sağladı.
Bölgeye yardım malzemeleri, mobil aşevi ve iş makineleri gönderen Küçükçekmece Belediyesi, felaketin ardından ilçeye gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için başladığı çalışmaları sürdürüyor.
İlçedeki yardım kampanyasında toplanan 64 tırlık yardım malzemesini bölgeye gönderen belediye, ayrıca 8 sahra çadırı, 58 çadır ve 3 bin 650 çocuk oyuncağını da deprem bölgesine sevk etti.
Belediye, Hatay Samandağ'da kurduğu mobil aşeviyle depremzedelere günlük 5 bin kişilik olmak üzere sıcak yemek ve içecek ikramında bulunmayı da sürdürüyor.
Maltepe ve Sancaktepe belediyeleri
Maltepe Belediyesi, kurduğu yardım ağıyla toplanan temel ihtiyaç malzemelerini depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara 70 tırla ulaştırdı.
Maltepe Belediyesine bağlı sağlık ekipleri, 137 vatandaşa tıbbi müdahalede bulunurken, 25 vatandaşın ise ilk yardımını yaparak hastaneye sevk edilmesini sağladı.
Enkaz altında kalanların kurtarılması ve enkaz kaldırma çalışmaları için 3 JCB, 1 ekskavatör ve 2 büyük tonajlı kamyonu 6 personelle bölgeye gönderen belediye, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı görev yapan personelle de deprem sonrasındaki hasar tespit çalışmalarına katıldı.
Sancaktepe Belediyesi, 156 bin hazır gıda ve kuru bakliyat, 152 bin ekmek, 100 binden fazla su, 85 bine yakın mont, ayakkabı, çocuk giyim, 36 bin uyku seti başta olmak üzere çok sayıda ihtiyaç malzemesini 55 tır ve 27 kamyonla bölgeye gönderdi.
Bölgeye 133 iş makinesi gönderen belediye, gönüllüler ve kendi personelinden oluşan bin 11 kişiyle deprem bölgesinde çalışmalarını yürüttü.
Belediye ayrıca depremin en çok hasar verdiği bölgelerden biri olan Malatya’da 500 konteynerlik kent kurulumuna yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

009_2023_10_2023_30_mart_17_sultangazi.jpg


Pendik Belediyesi ekipleri enkazdan 40 kişiyi kurtardı
Pendik Belediyesi arama-kurtarma ekipleri, depremin ilk günü Afet Koordinasyon Merkezi’nden bölgeye hareket etti. AFAD koordinesiyle Hatay’da 37 arama-kurtarma personeli, 3 arama-kurtarma köpeği ve arama-kurtarma araçlarıyla görev yapan ekipler, enkazdan 40 kişiyi kurtardı.
İlçede yardım kampanyasıyla toplanan temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 120 tır bölgeye gönderilirken, ayrıca Pendik Müftülüğü ile günlük 5 bin kişiye sıcak yemek ikramı yapılıyor.
Belediye, bölgeye gönderdiği iş makineleri, kamyonlar ve destek araçlarıyla arama-kurtarma ve altyapı çalışmaları başta olmak üzere ulaşım ve keşif gibi farklı alanlarda hizmet verdi.
Temizlik araçlarıyla da bölgede faaliyetlerini sürdüren ekipler, geçici barınma alanlarında dezenfeksiyon, çöp toplama, cadde-sokakları temizleme ve moloz-enkaz kaldırma çalışmalarında görev alıyor.

009_2023_10_2023_30_mart_16_sariyer-2.jpg


Sarıyer, Silivri ve Sultanbeyli belediyeleri
Sarıyer Belediyesi, sivil savunma ekibi, arama-kurtarma köpeği, inşaat ve elektrik ustaları, sağlık personeli, veterinerler, mühendis ve mimarların bulunduğu 131 teknik personelle Hatay Samandağ, Arsuz ve Defne bölgelerinde çalışmalara katıldı.
7 kişiyi enkaz altından sağ çıkaran belediye ekipleri, 2 katlı 776 metrekarelik prefabrik çok amaçlı yapı inşa ederken, çadır kentler, tuvaletler ve duş altyapılarının hazırlanması konusunda çalışmalar yürüttü.
İlçede toplanan yardım malzemelerini 30 tırla bölgeye gönderen belediye, çok sayıda iş makinesiyle çalışmalara destek verdi.
Silivri Belediyesi, bölgeye sağlanan lojistik ve teknik desteğin yanı sıra birçok temel ihtiyaç ve yaşam malzemesi yüklü toplam 152 tırı afetten etkilenen illere gönderdi.
Tırların yanı sıra 67 binek araç, 15 kamyonet, 12 minibüs, 11 kamyon, 14 kepçe, 2 karavan ve 8 ekskavatörden oluşan toplam 189 araç deprem bölgesine sevk edildi.
Öte yandan, Hatay'ın Belen ilçesinde 100, Kumlu ilçesinde 50 ve Defne ilçesinde 120 adet olmak üzere, her biri 24 metrekare olan ahşap-keçe zeminli toplam 270 adetten oluşan "Çadır Köy" kurulurken, burada ihtiyaç duyulacak soba, odun, yatak, yastık ve battaniyeler de temin edildi.
Sultanbeyli Belediyesi, arama-kurtarma ekipleri ve iş makineleriyle deprem bölgesindeki çalışmalarda yer aldı.
Bölgede depremzedeler için aşevi kuran belediye, konteyner kent yapımı konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.
Sultangazi, Şile ve Şişli belediyeleri
Sultangazi Belediyesinin arama kurtarma ekibi, depremin ardından 27 iş makinesiyle Adıyaman'da yaptığı çalışmalarda 100’den fazla vatandaşı enkaz altından kurtardı.
İlçede toplanan ve 131 tırdan oluşan yardım malzemelerini bölgeye gönderen belediye ekipleri, günlük 20 bin kişilik yemek çıkaran mobil aşevi kurdu.
Şehrin girişine günde 5 bin taze ekmek kapasiteli seyyar fırın yapan belediye, 2 bin depremzedeyi barındıracak, içinde 300 konteyner ev ve 120 termal çadır, tuvaletler, duş kabinleri ile çocuk oyun alanları da bulunan "Sultangazi Belediyesi Konteyner Yaşam Kenti" oluşturdu.
Şile Belediyesi, ilçede toplanan 35 tır yardım malzemesini ve gönüllü çalışanlarını deprem bölgesine gönderdi.
73 personel, 123 gönüllü ve arama-kurtarma ekibini deprem bölgesine gönderen belediye, Hatay Antakya’da hazırladığı aşevinde günde 3 öğün 10 bin depremzedeye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyor.
Şişli Belediyesince ilçede toplanan ve içeriğinde 29 bin 902 battaniye, yorgan, yastık ve pike, kıyafet gibi ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 25 tır ve 3 kamyonet deprem bölgesine gönderildi.
Bölgeye 20 arama-kurtarma ekibi, 53 teknik personel, 4 hilti, 5 kepçe ve iş makinesi, ambulans ve cenaze aracı sevk eden belediye, İskenderun'da günlük öğün başına 8 bin 500 kişilik sıcak yemek hizmeti veren aşevi kurdu.
Tuzla Belediyesi
Tuzla Belediyesi, 126 kişilik arama-kurtarma ekibi ve 121 iş makinesiyle bölgedeki çalışmalara katıldı.
Belediye, 180 tırdan oluşan yardım malzemesinin dışında Halk Eğitim Merkezlerinde deprem bölgeleri için dikilen uyku tulumu, çadır, polar gibi ihtiyaç malzemelerini deprem bölgesine ulaştırdı.
Hatay Kırıkhan’a aşevi ve lojistik merkezi kuran belediye, 150 konteynerden oluşan konteyner kentin yapımına başladı.

009_2023_10_2023_30_mart_17_aa-30429813-003.jpg

Ümraniye Belediyesi
Ümraniye Belediyesi, depremlerin ardından Hatay Merkez, Kahramanmaraş Onikişubat ve Gaziantep İslahiye'ye kurduğu aşeviyle 8 bin kişiye 3 öğün yemek ikram ediyor.
Onikişubat'ta inşa edilen 2 oda, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşan, 7-8 kişi kapasiteli 500 adetlik konteyner kentte; çamaşırhane, kafeterya, market, sağlık merkezi, mescit ve çocuk oyun alanı gibi bölümlerin de yer alması planlanıyor.
Bu arada, kapalı pazar alanında oluşturulan yardım toplama merkezinde, gıda, içecek, battaniye, uyku tulumu, yastık, hijyen seti, ısıtıcı, jeneratör, bebek bezi, su, termos, medikal ürünler, ekmek, süt ve giysilerden oluşan 209 tırlık yardım malzemesi deprem bölgesine ulaştırıldı.
Ümraniye Belediyesinin 20 kişilik arama-kurtarma ekibi Hatay'da 24 vatandaşı enkaz altından kurtardı. Belediyenin 45 temizlik personeli Kahramanmaraş Onikişubat'ta çevre temizliği yaparken, 8 personel de 4 çöp toplama aracıyla Hatay Yayladağ'da hizmet veriyor.
Belediyenin Kahramanmaraş ve Malatya'da iki hafta boyunca görev yapan 3 hasta nakil ambulansı, enkazdan çıkarılan yaralıları hastanelere sevk etti. Zabıta Müdürlüğü ekiplerince Onikişubat'taki mahalle ve köylerde depremzedelere gıda, giysi, su, süt, bebek maması, yorgan, battaniye, kömür ve soba dağıtımı yapılıyor.
Deprem bölgesinden Ümraniye'ye yakınlarının yanına gelen depremzedelere de erzak ve yardım malzemesi desteğinde bulunuluyor.
İstanbul'a gelen afetzedelerden Ümraniye'de misafir edilenler için Yamanevler Mahallesi'nde Ümraniye Yardım Koordinasyon Merkezi kuruldu.
Merkezin öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında ilçeye gelen depremzedelere özel hazırlanan giyim, gıda ve hijyen malzemeleri içeren koliler adreslere teslim edildi. Ayrıca depremzedelere, burada kaldıkları süre boyunca ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hazırlanan alışveriş kartları da teslim edilmeye başlandı.

009_2023_10_2023_30_mart_20_aa-30399283.jpg


Üsküdar Belediyesi
Üsküdar Belediyesi, 21 arama-kurtarma ekibi, 12 hasar tespit ekibi ve 110 destek personeliyle ilk etapta 144 kişiyi deprem bölgesine sevk etti.
Toplam 37 iş makinesiyle bölgede çalışmalara katılan Üsküdar Belediyesi, İskenderun Millet Parkı önündeki mobil aşeviyle günlük 10 bin vatandaşa yemek dağıtımı yapıyor.
İlçede toplanan yardım malzemeleri 97 tırla bölgeye sevk edilirken, 120 mobil tuvalet, 2 kamyonet ilaç ve serum malzemesi de bölgeye gönderildi.
Belediye, barınma ihtiyacı için de toplam 850 çadır ve 500 konteynerlik kent kurulması çalışmalarını sürdürüyor.
Zeytinburnu Belediyesi
Zeytinburnu Belediyesi, 132 personeliyle arama-kurtarma çalışmalarına katılırken, depremzedelere bugüne kadar 76 tırlık gıda ve lojistik yardımında bulundu.
Zeytinburnu Belediyesine bağlı arama-kurtarma ekipleri, enkazdan çok sayıda kişinin canlı olarak çıkarılmasını sağladı.
Belediye ayrıca günlük 6 bin kişiye sıcak yemek hizmeti veren mobil mutfak tırı, çeşitli özelliklerde iş makineleri ve portatif tuvalet gibi hizmetlerle bölgeye desteğini sürdürüyor.
TBB, depremden etkilenen belediyelere destek veriyor
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen belediyelere desteklerini sürdürüyor.
 TBB'nin destekleriyle vatandaşlara hizmet vermek üzere yeniden ayağa kaldırılıyor.
Depremin yaşandığı ilk andan itibaren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile temas halinde Türkiye’deki 1391 belediyenin koordinasyonunu sağlayan TBB, "depremzede belediyeler" için kolları sıvadı.
Birlik tarafından bölgeye, 8 iş makinesi, 20 hafif ticari hizmet aracı, 180 ofis mobilyası, 26 teknolojik ekipman, 90 yaşam konteyneri, 216 tır insani yardım malzemesi ile 900 çöp konteyneri hibe edildi.
Depremzede belediyelerin ihtiyaçlarının karşılanması için 1391 belediyeyle koordinasyon çalışmaları ise sürüyor.
Belediye hizmet binasının tamamen yıkıldığı ve geçici olarak ilçedeki bir okulda hizmet vermeye başladığı Elbistan'ın Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, sağlanan desteklerin vatandaşa hizmet ulaştırma noktasında uzun vadeli bir çözüm olacağını kaydetti.
TBB'nin araç, ekipman ve ofis mobilyası destekleri sağladığı Elbistan Belediyesinin tüm birimleriyle hizmet vermeye başladığını aktaran Gürbüz, "Kırsal yerleşim yerlerinde belediyeler, devlet olarak anlaşılıyor. Tüm kamu kurumlarının, bakanların, belediyelerin bölgede yaraları sarmak üzere işbirliği yaptığını da hepimiz görüyoruz. Deprem nedeniyle birçok belediye personeli de hayatını kaybetti. Bu yüzden belediyeler de depremzede. TBB’nin koordinasyonunda 3'ü büyükşehir, 20'si ilçe belediyesi olmak üzere mahalli idarelerin bölgedeki alt ve üstyapı iyileştirmeleri süratle gerçekleşiyor." diye konuştu.
Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ise belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının bölgede seferber olduğunu dile getirdi.
Depremin hemen ardından belediye hizmetlerinin devamlılığının sağlanması için TBB koordinasyonunda araç ve ekipman hibelerinin bölgeye 24 saat içinde intikal ettiğini anlatan Yıldırım, binası kullanılamaz hale gelen Gölbaşı Belediyesinin, vatandaşa hizmet için süratle ayağa kalkacağını belirtti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir