ERDOĞAN: "CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEZSEK EKONOMİ DUMANALTI OLUR’’

ERDOĞAN: "CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEZSEK EKONOMİ DUMANALTI OLUR’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cari açığı düşürmezsek ekonomi dumanaltı olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Kendi rezervimizi eritmek durumundayız. Bunu yapmaya mecburuz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, BeştepeKültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Yatırım değeri 5 milyar doları bulan 158 enerji santralin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;
"ÜÇÜNCÜ BİR NÜKLEER SANTRAL İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADIK"
-Mersin Akkuyu'da inşası süren nükleer santrali, 2023 yılında devreye almayı planlıyoruz. Sinop'taki nükleer santralle ilgili çalışmalar sürüyor. Şimdi üçüncü bir nükleer santral için ön hazırlıklara başladık. Her üç projeyi de tamamlayarak ülkemizin hizmetine sunmakta kararlıyız."
"KÖMÜR OLMASA BATI KARANLIĞA GÖMÜLÜR"
-Enerji sektöründe adımların dengeli atılması gerekiyor. Siz bakmayın Batı ülkelerinden çevrecilik saldırılarına bunların hepsi art niyetlidir. Kömür ve nükleerle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Polonya'da elektrik nükleerden yüzde 84, Almanya'da yüzde 45, Çin'de yüzde 75, Hindistan'da yüzde 73. Türkiye'de kömüre dayalı elektrik üretimi yüzde 22.
"ÖNCE KÖMÜRLERİ ERİTELİM"
-Ülkemizde ne zaman kömür ve nükleer santral meselesi olsa birileri ayağa kalkar çevrecilik yapar. Peki Batı ülkelerinde neden böyle şeyler yaşanmaz, neden oralarda böyle kampanyalar olmaz. Bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin çevreyi korumanın değil bağcıyı Türkiye'yi dövmenin peşinde. Enerji ithalatımız cari açığın yarısını oluşturuyor. Bizim kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Biraz fazla kullanırsın olur biter. Çünkü biz eğer finansman yönetiminde başarılı olmazsak, cari açığı düşürmezsek ekonomi dumanaltı olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim.
"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ARKASINDA BAŞKA GÜÇLER VAR"
-Terörle mücadele etmek, terör örgütlerinin hakkından gelmek bizim için kolaydır. Fakat şu gerçeğin de elbette farkındayız, karşımızdaki PKK sadece 3-5 bin teröristten ibaret değildir, karşımızdaki DEAŞ sadece belli sayıdaki teröristten ibaret değildir, karşımızdaki FETÖ sadece ortada gözüken hainlerden ibaret değildir, karşımızdaki DHKP-C sadece bünyesindeki birkaç yüz militandan ibaret değildir. Bu örgütlerin tamamının da gerisinde farklı güçler, destekler, projeler vardır.
"TÜRKİYE BÜYÜDÜ"
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından notlar;
-Bugün 158 yeni enerji üretim tesisinin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. 5 milyar dolar tutarında üretim tesisleri ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Enerji ile ilgili kurulu kapasitemizin 2,5 kat artmasının anlamı şudur; Türkiye büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yıl içinde alternatif enerji kaynakları ne de kapasitenin bu ölçüde büyümesinden söz edebilirdik.
"2023 YILINA KADAR ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK"
-Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıya 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor.
"76 İLİMİZDE DOĞALGAZ VAR, 5 İL KALDI"
-Rüzgar güneş ve alternatif enerji kaynaklarıyla çeşitliliğimizi artırma yönünde bundan sonraki projelere hız vereceğiz. Dün Erzincan Üzümlü ve diğer 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdi. Hali hazırda 76 ilimizde doğalgaz var. 2018 yılına kadargeride kalan 5 ilimizi de doğalgazla buluşturacağız. Sadece iller değil ilçelere de doğalgaz bağlantısını bağlamaya ve doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Sabit iletim hatlarıyla her ilçeye doğalgaz vermemiz kolay olmayabilir. Taşınabilir yöntemlerle doğalgaz bağlantısını mümkün kılacağız.
"KAZAN KAZAN EKOSİSTEMİ OLUŞTURUYORUZ"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından notlar;
-Kömür sahalarımızı eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. En ucuz elektriği bizlere sağlayan firmalara veriyoruz. Özel sektörümüzün ucuz elektrikle vatandaşımızın kamunun da kazanacağı kazan kazan kazan ekosistemini oluşturuyoruz. İhale sistemimizin başında iş güvenliği, en ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor.
-Özel sektörle birlikte BOTAŞ'la ikinci projemizi hayata geçireceğiz. Doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk gazı ocak ayında basacağız. Silivri'de kapasite artışının yanı sıra, depolama alanında stratejik olarak amaçladığımız noktaya ulaşarak daha büyük depolama alanının lansmanını yapacağız.
"15 YILLIK ALIM GARANTİSİ İLE ÜLKEMİZ KAZANACAK"
-Teknoloji transferi diğer amacımız. Bu kadar büyük potansiyele sahip ülkemizin enerji alanında büyümesini beklemek, ülkemize ve milletimize büyük haksızlık. YEKA ile teknoloji alanında Türkiye'nin dünyayla yarışır hale getiriyoruz. 15 yıl süreyle AR-GE yapma şartını kabul etme hususu ile önemli bir adım atmaya başlıyoruz. 15 yıllık elektrik alım garantisi, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme ile ucuzu hedefliyoruz. 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretimle birlikte ülkemiz kazanacak.
-Bin metrekare Karapınar HES bu yıl tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Bir taraftan geleceğe adım atarken diğer yandan çalışmalarımızı bugüne göre sürdürüyoruz.
-Marmara'dan Güneydoğu Anadolu'ya 52 şirketimizle 158 tesisimizle değişen ve büyüyen Türkiye'nin en önemli resimlerinden bir tanesi. 5 milyar dolarlık enerji yatırımları ile Türkiye'nin gücüne güç katıyoruz. Bırakın eskiden toplu açılışları bir tanesinde bile bütün herkes katılır, sonra o temeller atılsa da heba olur giderdi. Her zamankinden daha çok çalışmaya devam ediyoruz. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olmayı mantığıyla çalışıyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir