Asırlara meydan okuyor!

Asırlara meydan okuyor!
Mısırın başkenti Kahirede yer alan tarihi Asılı Kilise (El-Kenise el-Muallaka), geçen yüzlerce yıla meydan okuyarak günümüze dek ayakta kalmayı başaran sayılı tarihi yapılar arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, kilise bulunduğu konumu, mimari yapısı ve ülkede inşa edilen ilk kiliselerden biri olmasıyla Mısırın en eski, Orta Doğunun ise en güzel kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor.
4üncü yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilen tarihi kilise, Roma İmparatorluğu döneminden kalma Babylon Kalesine ait iki kulenin üstünde yapıldığı için Asılı Kilise adıyla anılıyor.
Kahirenin eski Mısır bölgesinde yer alan Fustatta Amr bin As Camisi yakınlarındaki kilise, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği tarihi ve turistik yerler arasında bulunuyor.
 arihi Asılı Kilisenin 1000li yıllarda yaşamış olan, İskenderiyeden Kahireye gelen Mısırlı 16. Patrik Christodoulosun resmi ikametgahı olarak da kullanıldığını ifade eden Abdulhalim, 11. ve 12. yüzyılda yaşamış bazı patriklerin de bu kiliseye defnedildiğini kaydetti.
Asılı Kilisenin o dönemde birçok rahip ve piskoposun yargılandığı bir mahkeme olarak da kullanıldığını, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babylon Kalesinin iki kulesinin üzerinde inşa edilmiş çok görkemli bir yapı olduğunu aktaran Abdulalim, şu bilgileri verdi:
"Asılı Kilise, Babylon Kalesine ait iki kulenin üstünde yerden yaklaşık 13 metre yükseklikte inşa edilmiş, uzunluğu 23, genişliği 18,5, yüksekliği ise 9,5 metre uzunluğunda 4üncü yüzyılın sonlarına,5inci yüzyılın başlarına doğru yapılmış nadide bir kilise."

basliksiz-122.jpg

 KUBBESİ OLMAYAN TEK KİLİSE OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP
Mısırın İslamiyet öncesi ilk yerli halkı Kıptilerin Hristiyanlığa mensup olanları tarafından inşa edilen tarihi kilise, kubbesi olmayan tek kilise olma özelliğini taşıyor.
Diğer kiliselerin aksine tavanı ahşaptan inşa edilmiş kilisenin Nuhun Gemisi şeklinde tasarlanmış olması da onu özel kılan faktörler arasında.

basliksiz-1b.jpg
 Öte yandan Asılı Kilise, 8 ile 18. yüzyıllar arasında duvar ve ahşaplara tasvir edilmiş 110 ikona de ev sahipliği yapıyor.
Geçen yüzlerce yıla rağmen günümüze kadar ayakta kalmayı başaran görkemli tarihi kilise, ilk kez 1998de duvarlardaki ikonlar da dahil olmak üzere geniş kapsamlı restorasyo
na alınmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir