600 YILDIR YAŞAYAN TARİH

600 YILDIR YAŞAYAN TARİH
İstanbul Maltepe antik kalıntılara rastlanan Fındıkbayır Tepesi’nin tamamı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak kabul edildi.

Mahallesi’ndeki Tarihi Fındıkbayır Tepesi’nin korunup yaşatılabilmesi için İstanbul 5 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Maltepe Belediyesi 33 hektarlık alanda ortak çalışma yürütecek.
Konuya ilişkin Resmi gazetede yayınlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ait kararda; “Fındıkbayır Tepe’nin bütünüyle korunması gerekli 1. Grup Arkeolojik Sit alanı olarak tesciline karar verilmiştir. Alanın korunarak yaşatılabilmesi için İstanbul 5 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Maltepe Belediyesi kurumlarının işbirliği içerisinde çalışmalara katılması büyük önem arz etmektedir” denildi.
Maltepe Belediyesi’nin de desteği ile kazı çalışmaları devam eden Küçükyalı Arkeopark, yine Küçükyalı açıklarındaki tarihi kayıp ada Vordonisi, Tarihi Beşçeşmeler’in yanı sıra sit alanı olarak kabul edilen Başıbüyük Mahallesi’ndeki Fındıkbayır Tepe’nin ilçenin tarihi ve turistik yaşantısına can katacağı belirtiliyor. Ayrıca Maltepe’nin 600 yıllık tarihi Beşçeşmeler semtindeki değişim, tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında alan süslemesinde dünyada ilk kez özel bir sanat tekniği olan “yontubezek” kullanılırken, Beşçeşmeler’deki binaların dış cephelerinin giydirilmesi planlanıyor.
“Beşçeşmeler Meydanı ve Yakın Çevresini Düzenleme Projesi” adı altında başlatılan dönüşüm çalışmaları kapsamında, İstasyon ve Küçükyalı Caddesi, Eski Belediye, Karaağaç, İmam Ali, Mahallenin Muhtarları, Beşçeşmeler ve Fırın sokakta çalışmalar yapıldı. Maltepe’ye toplamda bin 750 metrekarelik sanat eseri kazandırılırken, Beşçeşmeler’in zemini rengarenk desenlerle boyandı. Beşçeşmeler ve çevresinin tarihi değerlerine uygun olarak yeniden düzenlemesini sağlamak ve alanda sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen proje dahilinde, alana bin 700 metrekaresi kandıra, 300 metrekaresi Antalya limra taşı olmak üzere 2 bin metrekare özel taş, 300 metre oluk taşı döşendi ve 33 adet aydınlatma direği dikildi.
KAYIP ADA’DA ARAŞTIRMALAR BAŞLIYOR
İlçedeki tarihi varlıkları hayata kazandıran çalışmalarıyla dikkat çeken Maltepe Belediyesi, daha önce de İstanbul’un kayıp adası Vordonisi’yi gün yüzüne çıkarmıştı. Belediye sualtı araştırmacı ve arkeologlardan oluşan ekiple birlikte sürdürdüğü çalışmalar kapsamında tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası’na kabul edilmesini hedefliyor. Bilim ekibi, Kültür Bakanlığı’ndan alınan kazı izniyle 20 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Vordonisi adasında araştırma çalışmalarına start verecek.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir